ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преборим депресиите след празниците?

Как да преборим депресиите след празниците?

Как да преборим депресията след празниците
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-20%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
22.50 лв.
Виж ››

Ето че така обичаните от всички коледни и новогодишни празници приключиха, а с това е време да се връщаме отново и на работа. Именно затова не е никак странно, че голяма част от хората изпитват депресия след празниците и трудност да се върнат към обичайния си ритъм.

Причините за това могат да са различни, като например дори баналното преяждане или алкохола могат да спомогнат за това ни настроение след празниците, както и стреса, липсата на сън, нарушения режим и така нататък. Как обаче да се справим с това и да преборим лошото настроение?

Как да преборим депресиите след празниците?

Декември това е периодът на празниците, които са с привкус на детството ни. Отначало ние започваме да се потапяме в детските ни мечти и фантазии, а след това всичко преминава в инфантилните ни разочарования и обидите от миналото, защото празниците не са оправдали нашите очаквания, какви сме имали. Коледните подаръци може би не са били дооценение или пък вашите не са ви харесали много, а може би гостите ви са били прекалено шумни.

Всички тези разочарования са свързани с редица причините, които водят своите корени от детството ни. Важно е да отпуснем всички обиди, които сме имали и да продължим да живеем напред тук и сега. Трябва да запомните и да разберете, че празниците не са подаръците или нещата, които получавате, това е времето на миговете и спомените, които ще имате с вашите най-близkи и семейството ви. Ценете ги и не се разочаровайте заради подобни материални неща.

Самотата е другата възможна причина за депресиите след празниците. Просто това е времето, когато ние се събираме с нашето семейство и дори родните, които не живеят близо. След като мине това така чакано и вълшебно време, всички се прибират по домовете си и се връщат към обичайния си ритъм.

За да не се сблъсквате с това и вие, просто започнете да се събираме по-често със семейството ви. Не е нужно да има празници или някакъв повод, за да се видите с родните ви и истински близките ви хора, като дори можете да превърнете това във ваша семейна традиция.

Следпразнична депресия

За съжаление животът ни невинаги е такъв, какъвто сме си го представяли и сме искали да бъде той. Така например дори и семейните проблеми могат да станат причината за подобно разочарование и депресии след празниците.

Именно затова е важно да не си премълчавате, а винаги да обсъждате и да говорите за нещата, които ви тревожат. Старайте се да разплитате кълбото на проблемите със семейството ви винаги на начален етап, а не да чакате то да се превърне в огромно. Така ще сте винаги щастливи и радостни с най-близките ви хора, дори след като еуфорията на празниците отмине.

И на последно място. Финансовите сложности също могат да бъдат причината за депресиите след празниците. За да се справите с депресията няма конкретна рецепта, а по-скоро е важно да се опитате да видите и другите възможности за печелене на пари. Така например днес сме привилегировани от факта, че множество хора по света имат възможността за работа от вкъщи.

Също така се старайте да решите сложностите и проблемите си в края на годината, а не ги оставяйте за другата, когато ще ви е доста по-трудно да го направите, ако сте оставили “багажа” ви от миналата. Именно затова винаги трябва да се опитвате да започвате на чисто, откривайки нови възможности пред себе си.

И още един съвет, не бързайте да изхвърляте или да махате елхата ви от дома веднага след края на празниците. Нека тя постои още малко, като така тази красива украса ще е още един повод за вас да се усмихвате и да се радвате на новото начало на идната година, както и шансовете, които ви дава тя.

Старайте се да се радвате на живота и на всеки един негов подарък, но и не забравяйте че с желание от ваша страна, можете да се справите с всеки проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest