ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Защо е полезно да плачем?

Защо е полезно да плачем?

Защо е полезно да плачем?

Когато емоциите от всичко случващо се ежедневно около нас ескалират, сълзите се явяват естествен механизъм, който кара тялото да се отпусне и да възстанови баланса.

Понякога ни се налага да потиснем сълзите си - дали от страх да не изглеждаме слаби в очите на околните, или просто ни се иска да бъдем по-силни и да не стигаме до такива крайни емоционални състояния. Но плачът може да е свързан и с положителни емоции, а не само с отрицателни.

Според редица проучвания плачът облекчава мъката и страданието заради съдържанието на хормона пролактин в сълзите, който сваля нивото на натрупаното емоционално напрежение. При жените този хормон е повече, а при бременност се увеличава значително. Различни данни от изследвания показват, че жените плачат средно около 3 пъти месечно.

По време на плач се учестява дишането и се повишава кръвното налягане. Затова е важно да дишаме дълбоко и когато сме ядосани или уплашени, за да се насити организмът с кислород и по този начин да се успокои и да се стабилизира пулсът. Важно е да се прави разлика между плач и сълзене - второто е просто защитна реакция на окото при възникване на дразнение, алергия, заболяване или др. Чрез антимикробно вещество се отмиват малките частици, които се явяват дразнители за роговицата.

При сълзите, които са вследствие на положително или отрицателно напрежение, самият им процес на отделяне се подава от лимбичната система на главния мозък. Емоционалният плач е начина тялото ни да се справи с това напрежение и да се избави от излишните токсини. Затова фразата Поплачи си, да ти олекне е толкова широко разпространена. Човек след като се наплаче, избистря ума си и има по- ясен поглед върху нещата.

Плачът е полезен

Плачът има способността да намалява усещането за физическа или емоционална болка в тялото чрез освобождаването на химикалите окситоцин и ендорфин, които карат хората да се чувстват по-добре. При освобождаването на натрупания стрес човек се успокоява и има по-спокоен и дълбок сън.

Сълзите са съставени предимно от вода, но съдържат още калий, магнезий, калций и натриев хлорид, който им придава соления вкус.

Един доста любопитен факт е, че новородените бебета не произвеждат сълзи, когато плачат - слъзните им жлези тогава все още не са достатъчно развити и затова през първите 1-2 месеца те плачат без сълзи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати