ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Истината за връзката шоколад-акне

Истината за връзката шоколад-акне

Истината за връзката шоколад-акне

Как шоколадът влияе върху акнето? Много е трудно да се даде категоричен отговор на въпроса за ефекта на шоколада върху акнето и да се установи връзката между тях.

До 50-те години на миналия век дерматолозите са били на мнение, че шоколадът предизвиква появата на акне и са съветвали пациентите си с проблемна кожа да се въздържат от него. С течение на времето, когато се обърна повече внимание на храненето на човека от медицинска гледна точка, този въпрос беше внимателно проучен. През последните три десетилетия са публикувани различни изследвания по този въпрос, но никое от тях не е установило такава връзка. Въпреки това, през последното десетилетие имаше някои проучвания, които потвърждават ефекта на шоколада върху акнето. Резултатите от тези проучвания бяха обявени главно на конференции, но нито един публикуван доклад не съдържаше надеждни доказателства.

Връзката между акне и консумация на шоколад е много слаба и дори най-известните проучвания по темата не отчитат напълно други фактори. Въпреки че все още предстои да се намери отговор на въпроса за тази връзка, заслужава си да се знае защо се смята, че шоколадът причинява акне и защо това твърдение не е потвърдено или отхвърлено недвусмислено в нито едно проучване.

Естествен шоколад и сладък шоколад

Шоколадът е суров или преработен продукт, получен от семената на какаовото дърво (Theobroma cacao). За първи път шоколадът е приготвен от древните народи на Южна Америка. Семената на какаовото дърво са много горчиви и придобиват своя известен шоколадов вкус след ферментация.

Повечето от ползите за здравето на шоколада са свързани с теобромин, мощен токсин за животни, особено котки и кучета. Друг алкалоид, открит в шоколада, е фенетиламин. Благодарение на тези два компонента, шоколадът е в състояние да регулира нивата на серотонин в мозъка и също така да понижи кръвното налягане.

Има различни видове шоколад. Горчив или сладкарски шоколад, който не съдържа захар и се състои главно от какао на прах и какаово масло. Това е естествен, нерафиниран вид шоколад. Сладкият шоколад, най-популярният вид шоколад днес, съдържа какао на прах, какаово масло, някои мазнини и захар. Освен това към млечния шоколад се добавя концентрирано мляко или мляко на прах. Белият шоколад е млечен шоколад без какао на прах. Следователно, той не съдържа теобромин и не е токсичен за животните, но не се счита за истински шоколад в някои страни.

Горчивият шоколад съдържа повече антиоксиданти от другите видове шоколад и дори се счита за полезен за здравето. Горчивият шоколад се прави от какао на прах и какаово масло с добавка на мазнини и захар. Поради съдържанието на галова киселина и епикатехин, редовната консумация на черен шоколад в умерени количества намалява риска от инфаркт. Горчивият шоколад с много ниско съдържание на захар се нарича полусладък шоколад.

Суровият, непреработен шоколад се счита за най-здравословния шоколад. Най-малко три четвърти от състава му е какао (какао на прах и масло) и винаги е тъмен на цвят. Тъй като е необработен, той съдържа пълен набор от витамини и минерали.

Влияе ли шоколадът на акнето?

Връзка шоколад-акне

При производството на различни видове шоколадови продукти, които се продават в магазините, мазнината (какаовото масло) се отделя чрез изстискване на какаовия разтвор по време на преработката на суровините, а след това това масло се добавя в различни количества по време на производството на сладкарски изделия. Освен това се добавят и други мазнини, както и захар и мляко. Всъщност белите петна, наричани още сива коса, които виждаме върху тъмните видове шоколад, продавани в магазините, не са нищо повече от захар и мазнини, отделени от шоколада.

Стандартният шоколад съдържа други вещества като растителни масла, лецитин, ядки, декстроза, лактоза и аромати. Именно тези добавки се свързват главно с появата на акне след консумация на шоколад. Добавянето на мазнини и захар увеличава съдържанието на калории и гликемичното натоварване на шоколада. Нещо повече, млякото, добавено към шоколада, също е свързано с акне.

Мазнините насърчават производството на андрогени като тестостерон. Повишеното производство на тестостерон също означава повишен синтез на метаболити като дихидротестостерон (DHT) и дехидроепиандростерон сулфат (DHEA сулфат).

Тези андрогени причиняват хормонални смущения и засягат мастните жлези. Те причиняват разширяване на тези жлези и повишено производство на себум. Този себум, мъртви кожни клетки и бактерии запушват порите на кожата, което води до лезии на акне.

Захарта, добавена към шоколада, значително повишава гликемичния индекс на шоколада. Подсладителите повишават нивата на кръвната захар и инсулина и затова надбъбречната жлеза произвежда повече себум.

Съдържанието на кофеин има същия ефект, но в по-малка степен. Той причинява възпалителен отговор на имунната система и следователно може да доведе до появата както на повърхностно (акне и папули), така и на дълбоко (фоликули, кисти) възпаление.

Тоест има известни причини да се смята, че шоколадът влияе върху появата на акне, но това не е съвсем вярно. Някои храни, които съдържат шоколад, могат да причинят акне, но не заради шоколада. Всъщност, здравословният горчив, непреработен шоколад няма ефект върху появата или влошаването на акнето.

Много любители на шоколада, особено тези, които вече са проучили реакцията на телата си към този продукт, знаят, че шоколадът, съдържащ поне 70% какао, не провокира акне. Нездравословните шоколади са шоколадови продукти, продавани в магазините, които са напълно рафинирани и с високо съдържание на захар и мазнини.

В продължение на половин век учените се опитват да намерят връзка между консумацията на шоколад и появата на акне, но тази връзка не е установена, а малкото проучвания, които показват такава връзка, са неубедителни. Връзката между акне и шоколад все още не е напълно установена и без научно обосновани проучвания, доказващи такава връзка, учените и дерматолозите не могат да твърдят, че шоколадът е причината за акнето. И все пак не може да се отрече свидетелството на някои хора, че акнето се появява веднага след ядене на шоколад. Докато някои храни, съдържащи шоколад (особено шоколадово мляко), всъщност могат да предизвикат или изострят акнето при някои хора, за повечето от нас акнето няма да бъде пряк резултат от консумацията на шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest