ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»7 разлики между успешните и неуспешните хора

7 разлики между успешните и неуспешните хора

Разлики между успешните и неуспешните хора

Когато става въпрос за успешни хора повечето от нас считат, че това са онези, които имат много пари или пък заемат отговорни постове. А всички останали могат да се причислят към групата на неуспешните.

Подобно схващане е доста далеч от истината, защото истинските успешни хора не биха оценявали успеха си само с пари. За разлика от неуспешните хора, за които успеха не е нищо друго, освен финансово облагодетелстване.

Но да погледнем и малко по-подробно кое отличава успешните от неуспешните хора.

1. Успешните хора могат да се разпознаят отдалеч, защото те излъчват щастие и обикновено са усмихнати. При неуспешните е тъкмо обратното - те винаги са кисели, намусени и недоволни. Направо им личи от 100 км., както се казва.

2. Чували ли сте една много мъдра приказка, казана някога от Христофор Колумб, която гласи, че човек никога не би могъл да преплува океана, ако изпитва страх да изгуби от погледа си брега? Това е поредната разлика между успешните и неуспешните хора. Успешните много добре знаят какво искат от живота, мотивирани са и преследват поставените си цели. Те са от онези, които биха преплували океана на живота, а неуспешните само се плацикат във водата и никога не си поставят за цел да го преплуват. Образно казано.

3. Успешните хора признават грешките си и се стараят да ги поправят. Неуспешните не признават нито пред себе си, нито пред околните, че са сбъркали. Те обвиняват за всичко останалите и никога себе си.

4. Успешните хора имат неистова нужда за знания. Те ценят всяка нова информация и извличат всичко ценно от нея. Обикновено имат повече от една квалификация, хобита и интереси. Неуспешните хора това не ги вълнува, защото считат, че вече са научили всичко, което им е необходимо и останалото ще е „хабене“ на излишни усилия.

Успешни хора

5. Въпреки своите познания успешните хора не се стараят да натрапват своето мнение. Те разглеждат и анализират ситуациите от всички възможни ъгли и схващания. Наясно са, че монетата има две страни. Неуспешните мислят едностранчиво и считат, че няма друго правилно мнение от тяхното собствено.

6. Успешните хора обичат да прекарват времето си със семейството или приятелите. Те се интересуват от заобикалящите ги хора и обикновено са добри слушатели и съветници. Неуспешните хора нямат нужда от никой, защото те са достатъчни сами за себе си.

7. Докато неуспешните хора са истински факири в това да си приписват чужди заслуги, успешните винаги подкрепят онези, които са помогнали са постигане на собствените им победи, дори и ако тяхното участие е било минимално. Замислете се вие към коя група хора спадате- към успешните или към неуспешните?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest