ezine.bg»Статии»Любопитно»Прокрастинацията – кошмар за шефовете

Прокрастинацията – кошмар за шефовете

Прокрастинацията – кошмар за шефовете

Напоследък все голям бич за служителите, а и за началниците им, е така наречената прокрастинация. Тази сложна дума всъщност е измислена от американски психолози.

Тя означава психологическо състояние, в което нещо ви кара да отлагате важните работи за някакъв следващ неустановен момент. Времето, което ви остава до този важен момент, се хвърля на вятъра за дреболии, които не са нужни на никого.

Вместо например да станете и да разтребите стаята, която е като след падане на малка бомба, вие с идиотски вид лъскате дистанционното на телевизора. Ето това е прокрастинация в действие.

Най-страшното е, че тя удря все повече млади хора и то на работните им места. Те предпочитат да чатят в Интернет, отколкото да прегледат деловите си писма или да довършат проекта, започнат преди седмици.

За прокрастинация хората харчат два пъти повече време, отколкото в службата си, и тази ситуация се влошава с всяка изминала година. Причините за прокрастинацията не са една и две.

Прокрастинацията – кошмар за шефовете

Някои хора действат само, когато са притиснати и затова подсъзнателно изчакват, кога най-после някой ще ги подсети с глоба или намек за уволнение да действат.

Други се страхуват от отговорност и не могат да вземат правилното решение, а трети просто страдат от задръстен мислопровод. Според психолозите популярността на социалните мрежи е следствие от прокрастинацията.

Нормалните хора четат новини веднъж дневно и точно толков апъти на ден надникват в любимата си социална мрежа. Но какво се получава в реалността – милиони хора висят, без да излизат с часове, в социалните мрежи, само защото не могат да накарат самите себе си да свършат някаква работа.

Един от най-популярните методи за борба с офисната прокрастинация е методът, наречен (10 + 2) х 5. Той се състои в следното – в продължение на десет минути работите, без да откъсвате очи от задачата си.

След това две минути почивате, пушите, пиете кафе или каквото искате. Повтаряте това пет пъти. В края на упражнението – т.е. след един час – вече имате някакъв напредък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати