ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Жените поумняват по време на овулация

Жените поумняват по време на овулация

Нина НордНина Норд
Джедай
2k371
овулация

Австрийски учени откриха, че по време на овулацията – т.е. когато яйцеклетката е узряла и жената е готова да зачене, тя става значително по-интелигентна.

Белинда Плетцер от Университета в Залцбург твърди, че размерът на главния мозък при жените търпи значителни промени по време на месечния цикъл.

Някои от важните зони на главния мозък се увеличават до два процента в периода, когато овулацията ще започне – а тогава за жената е най-доброто време за зачеване.

Романтика

По време на експеримента учените направили магнитно-резонансна томография на главния мозък на различни по възраст жени по време на техния месечен цикъл.

Дамите, които не взимали противозачатъчни хапчета, имали изявено увеличение на обема на клетките в дясната област на мозъка, която отговаря за ориентирането в пространството и разпознаването на лица.

Тези промени в главния мозък водят до това, че жената започва много по-лесно да разпознава лица, различни силуети и тела и дори различни местности.

Според учените майката природа е измислила това, за да може жената по-лесно да си намери сексуален партньор и така да се увеличат шансовете за сдобиване с потомство.

Секси мацка

Този ефект обаче изобщо не продължава дълго. След приключване на овулацията – когато всички шансове за забременяване са изгубени, всичко се връща по местата си.

Нарастващото ниво на прогестерон спомага за обратното развитие – намаляването на размерите на областта в главния мозък, която отговаря за способностите да се разпознават лица.

Учените са открили, че жените, които взимат противозачатъчни хапчета, имат увеличена област на хипокампуса в сравнение с дамите, които не се предпазват от забременяване.

Представителките на нежния пол, които взимат хапчета срещу зачеване, са с увеличена област на мозъка, която отговаря за паметта и придвижването в пространството.

По този начин противозачатъчните хапчета могат да повлияят върху усъвършенстването на паметта, както и на способността да се учат чужди езици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати