Жените изпитват по-силна болка от мъжете

Болка

Жените в целия свят са по-податливи на хронични болки от мъжете и са по-склонни към изпитване на различни видове болка. Те обаче често пренебрегват лечението, твърдят психолози от Атланта.

Те направили анализ на болката по полов признак. Комбинацията на гени, хормони, емоции и социални роли влияе върху възприемането на болката, твърдят психолозите.

Комбинацията от гени, хормони, емоции и дори социален статус влияе върху това как възприемаме болката. Според психолозите ще дойде ден, в който лекарите ще лекуват хората в зависимост от пола им.

В продължение на над пет години психолозите анализирали болката, която изпитват мъжете и жените. Те изяснили, че разлики наистина съществуват и те са много големи.

Жените имат по-нисък праг на болката, т.е. издържат много малко. Затова пък при жените болката продължава доста по-дълго, отколкото при мъжете. Дамите стават истински заложници на болката, за разлика от мъжете.

Хроничните болестни състояния също са по-характерни за жените. Към такива състояния могат да бъдат отнесени мигрената, ревматоидният артрит, синдромът на чувствителния стомах.

Болка в Коляното

Организмът на мъжа по-лесно възприема обезболяващите препарати. Жените, за разлика от представителите на силния пол по-често се сблъскват със страничните ефекти от лекарствата.

Според специалистите хормоните са основен виновник за разликата в усещането за болка на мъжете и жените. Но половата разлика може да се усили от социални и психологически фактори.

Жените изпадат в депресия заради хронични болки и са склонни да хиперболизират проблемите си. Дамите, които са атакувани от пристъп на болка, са убедени, че това е най-страшната болка, която са изпитвали, не престават да мислят за нея и заради това се чувстват безпомощни.

По време на експеримент, в който доброволците трябвало да държат ръцете си в леденостудена вода, тези, които търпяли болката по-дълго, се оказали със силен характер.

Емоционално уязвимите личности, които като правило са жени, трудно се справили със задачата. Жените се концентрират върху емоционалния аспект на болката, което увеличава усещането за болка.

Мъжете се концентрират върху физическия аспект, което им помага да преодолеят по-бързо усещането за болка, вместо да го приемат като фиаско на тялото си.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти