Думите наистина нараняват

Думите наистина нараняват

Мозъчният център, който отговаря за усещането за болка, се активира всеки път, когато човек чува обидни думи по свой адрес. Това твърдят учени от университета „Фридрих Шилер” в Германия.

Достатъчно е за човек да чуе само думи като „мъчителен”, „ужасен”, „страдащ”, и онази част в мозъка му, която пази спомените за прежвян болезнен опит, се активира моментално.

Психолозите провели експеримент с участието на 16 доброволци, които чели свързани с болката думи и при това ги визуализирали. След това те били помолени да направят отново упражнението, но мозъкът им бил отвлечен с логически задачи, докато четяли думите.

По време на експеримента мозъкът на участниците се сканирал при помощта на функционална магнитно-резонансна томография. Когато участниците изговаряли думи, свързани с болка, матрицата на мозъка, която отговаря за болката, се активирала.

Думите наистина нараняват

Така наречената „матрица на болката” е място в мозъка, в което се съхраняват отминали спомени за болезнен опит, които служат като напомняне с цел избягване на подобни ситуации за в бъдеще.

Психолозите стигнали до извода, че негативните думи, които изобщо не били свързани с болката като „отвратителен”, „страшен”, „противен”, изобщо не активирали матрицата на болката.

При четене на позитивни думи, както и на неутрални, матрицата на болката също не се активира. Но когато човек чуе обида по свой адрес, тази област в мозъка веднага става активна.

Според учените това е причината, поради която хората наистина изпитват болка, когато някой преднамерено или без да е искал, ги е обидил. Тогава може да се каже, че думите наистина са накарали някой да изпитва усещане за болка, твърдят специалистите.

В такива случаи просто човек трябва да намери начин да усети положително въздействие върху психиката си. Спецовете съветват при подобно усещане човек да не се отдава на болката си и да се самосъжалява, а да го сподели с приятели, за да се разсее.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати