Създадоха суха вода

Създадоха суха вода

Може да звучи противоречиво, но учени от Ливърпул успяха да създадат суха вода. Въпросното вещество прилича на пудра захар и с появата си е истинска революция по тношение на използването на химически вещества.

Всяка частица от сухата вода съдържа капки вода, „облечени” в пясъчно покритие от кремнезем. В същност деветдесет и пет процента от сухата вода всъщност е истинска вода.

Учените предполагат, че сухата вода може да бъде използвана за борбата с глобалното затопляне, като се хващат и запечатват въглеродни парникови газове.

Тестовете показват, че водата от този тип три пъти по-добре поглъща въглеродния двуокис в сравнение с обикновената вода. Сухата вода може да се окаже полезна при съхраняването на метан и да разшири енергийния потенциал на природния газ.

Създадоха суха вода

Доктор Бен Картър, специалист от университета в Ливърпул, твърди, че в най-скоро време сухата вода ще се превърне в хит по всички континенти. Според него сухата вода има много свойства.

Едно от тях е използването й като катализатор за ускорение на реакцията между водорода и малеиновата киселина. Това от своя страна води до създаването на киселини, които са важни при изработването на лекарствени препарати.

Това ще помогне за намаляване на потреблението на енергия при много химични процеси, свързани с изработката на хранителни продукти, лекарства и продукти за бита.

Изследователи предполагат, че технологията на създаването на сухата вода може да бъде адаптирана и за създаването на сухи прахови емулсии, които представляват смес от две и повече течности.

Вероятно ще могат да се смесват течности, които иначи не можат да бъдат миксирани, например вода и масло. Сухите емулсии биха могли да опростят и обезопасят условията на съхраняване на опасни течности.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари