Как да контролираме емоционалните покупки

Как да контролираме емоционалните покупки

Производителите харчат луди пари, за да ни убеждават, че точно техният продукт ще ни накара да се чувстваме по-успели и по-сигурни в себе си, и ще привлечем голямо количество хора от противоположния пол.

Тази реклама, естествено, манипулира нашите навици и затова все повече хора импулсивно и емоционално харчат парите си за емоционални покупки, повлияни от хубава реклама.

Импулсивният разход се прави, когато купувате нещо, което изобщо не ви трябва, а в повечето случаи дори не го искате, и в резултат на това след покупката се чувствате подтиснати, разочаровани и дори нещастни.

Емоционалните покупки се правят, когато сме щастливи. Няма нищо лошо да радвате сами себе си с глезотийки, но ако разходите ви вече драстично надвишават приходите, трябва да излезете от това положение.

Не е реално да се въздържите изцяло от емоционални разходи, но можете да предприемете някои стъпки, за да може портфейла ви да остане издут повече време.

Един от начините да намалите емоционалните разходи е да избягвате импулсивното пазаруване. Забележете, че когато сте в магазин, вие мислите да си купите нещо, което дори не сте се сетили че искате.

Избегнете го, като изчакате едно денонощие, преди да купите тази стока. Бъдете убедени, че ще забравите за мимолетното си желание още след като излезете от магазина.

Как да контролираме емоционалните покупки

Но ако след едно денонощие желанието за покупка все още не ви е напуснало, а гласът на разума ви внушава, че парите са прекалено много, отложете решението поне с още няколко дни.

Откажете се от електронния или хартиения каталог, който получавате редовно, за да изберете козметика, и се ориентирате към козметика, която ще изберете в магазините.

Не посещавайте големи магазини, когато сте взели заплата, и по-добре го направете с приятел или близък роднина, който да ви посъветва какво да купите.

Ако обаче усещате, че с компаньон харчите повече, отивайте до магазина сами. Направете списък на финансовите си приоритети и винаги го носете в портфейла си, за да ви напомня какво трябва да купите преди глупостите.

Ако сте в състояние на стрес, по-добре се обадете на приятели или спортувайте, вместо да отидете на шопинг-терапия. Купете си нова книга вместо нови обувки.

Шопинг-маниаците са наистина зависими от пазаруването. По време на купуването на поредната глупост те получават прилив на хормоните на щастието – ендорфини в кръвта, но след това усещат чувство за тревога и вина.

Това обаче не означава, че трябва да се лишавате от приятни глезотийки, с които да се порадвате. Важното е да не прекалявате и бюджетът ви да страда от моментните ви приумици.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари