ezine.bg»Статии»Любопитно»Продават най-скъпата книга в света

Продават най-скъпата книга в света

Продават най-скъпата книга в света

Най-скъпата книга в света ще бъде продадена на аукцион в Сотсби. Тя се нарича „Птиците на Америка” и е издадена през деветнадесети век от Джон Джеймс Одюбън.

Това, което я прави уникална, е че рисунките в книгата съответстват на естествената големина на птиците, които са описани в нея. Одюбън е завършил книгата след 12 години упорит труд.

За да изобрази птиците така, както изглеждат, той обикалял Америка, ходел на лов за птици, а уловените закачал на тел и ги рисувал. След като книгата била завършена, той заминал за Англия.

Той предложил няколко копия от книгата на богаташи от Острова, които с радост я купили. Книгата съдържа хиляда илюстрация на около петстотин вида птици.

Продават най-скъпата книга в света

„Птиците на Америка” е смятана за най-скъпата книга и в момента в света има 119 пълни версии на това оригинално издание. От тях 108 се съхраняват в музеи и библиотеки.

Преди десет години екземпляр от книгата бил продаден за рекордната сума от 8, 8 милиона долара. Книгата, която ще бъде изложена на аукциона, е принадлежала на лорд Хекет.

В колекцията му влиза също така и рядко копие от първото събрание на пиеси на Уилям Шекспир, която в Сотсби е наречена „най-важната книга в английската литература”.

Смята се, че от това първо събрание на Шекспирови пиеси са издадени 750 копия, а са оцелели едва 219. Екземплярът, който ще бъде изложен на аукциона, струва 1, 5 милиона лири стерлинги.

На аукциона ще се продават и писмата на кралица Елизабет Първа, в които се споменава често името на Мария Шотландска. Според представители на Сотсби такива безценни литературни съкровища накуп досега не са предлагани.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати