Революционна бира унищожава раковите клетки

Революционна бира унищожава раковите клетки

Според последните научни изследвания на учени от Испания, редовното пиене на бира предотвратява омекването на костите. Пивото от десетилетия е раздирано от мнения за и против редовната му консумация, но според най-новите данни, ползите от него май вземат превес.

От няколко години германски учени и производители сериозно работят в тази насока да категоризират бирата като полезна храна и да усъвършенстват хмеловата напитка. В момента те разработват нов вид бира, която в действителност може да бъде полезна за здравето.

Добре известно е, че основната съставка на бирата е хмелът. И макар че той е познат отдавна, учени откриха в него нещо ново, което е от изключителна полза за организма - съединението ксантохумол. Това всъщност е един мощен антиоксидант. Нагледно е демонстрирано, че ксантохумолът е активно вещество в борбата срещу рака. Той се среща в хмела под формата на малки лепкави зрънца, обяснява немският лека д-р Маркус Херман от Мюнхен.

Това съединение потиска семейство ензими, наречени цитохроми Р-450, които могат да активизират раковия процес. Освен това помага на тялото да се прочисти от канцерогените, спирайки растежа на туморите в ранен стадий. Предварителни изследвания в Орегонския щатски университет показаха, че ксантохумолът може да унищожава раковите клетки на гърдата, дебелото черво, яйчниците и простатата.

Специалистът Вернер Бак, който е професор по технология на пивото от Техническия университет в Мюнхен е категоричен, че хмеловата течност е дар от Бога и е доста полезна. Той обяснява, че ксантохумолът е по-мощен антиоксидант дори от витамин Е. Освен това друга полза за здравето на човек се крие в това, че това вещество намалява и окисляването на лошия холестерол.

Революционна бира унищожава раковите клетки

За нещастие изпиването на една обикновена бира няма да постигне нужния ефект. Необходими са 60 халби обикновена пенлива течност, за да си набавите количеството ксантохумол, което се съдържа само в една бира от новия вид. Затова в момента учените търсят начини за включване на по-големи дози от съединението във всички бири и дори добавянето му към някои храни като шоколада, което би повишило хранителните ползи.

Макар и все още в процес на разработване, последните изследвания сочат, че антиоксидантите не са единственото нещо в хмела, което е полезно за здравето. В него са открити и съединения, които са мощни фитоестрогени и биха могли да помогнат за предотвратяването на „горещите вълни" и остеопорозата след менопауза.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати