ezine.bg»Статии»Любопитно»Какво не знаем за червилото

Какво не знаем за червилото

Какво не знаем за червилото
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Жените са използвали червило като главна част от арсенала си за разкрасяване още преди 5000 години. Хилядолетия назад във времето женските устни са били обект на възхищение, което и до днес остава непроменено. С тази разлика, че модерната козметична индустрия в наши дни доста улеснява дамите, като предлага червила във всевъзможни цветове, отблясъци, дори и такива, които променят формата на устните.

Смята се, че древните египтянки са първите, които са се възползвали от неговите предимства. Всъщност те са имали всевъзможни мазила - за кожата, за косата, за тялото и разбира се - за устните. Но за разлика от нас, при тях се е смятало, че устните трябва да изгледат възможно по-тънки.

През Средновековието разкрасяващите средства не са били на особена почит и ако жена си начервява устните можела е да попадне на кладата. По време на Ренесанса се наблюдава възраждане дори и на козметиката. Отново на дневен ред излизат всякакви белила и червила.

През XVII в. се използвала толкова активно, че дори английският парламент приел закон, според който мъжът може да се разведе с жена си, ако се окаже, че след сватбата тя не изглежда толкова красиво, колкото преди нея.

Какво не знаем за червилото

В началото на XX в. пък червилото се използвало доста масово, но от жените с най-древната професия. През 1915 г. в САЩ за първи път се появило червило в удобна тубичка. Първите червила в метални опаковки предизвикали истински бум на пазара. А с появата на киното вече получили широко разпространение.

Нанасянето на червило се превърнало в заразителна мода, в която дори се оформили различни стилове, благодарение на звездите на черно-бялото кино от 20-те и 30-те години – Марлене Дитрих, Грета Гарбо и Джоан Крофорд. И така червилото се превърнало в част от ежедневните ритуали по разкрасяване на всички жени, а не в средство за избрани.

Според френски учени един средностатистически дон Жуан изяжда през живота си около шест килограма червило. При жените количествата са доста по-големи, което поражда въпроса не само за удобството на това средство, но и за неговото отражение върху тялото ни. Първият законодателен акт, регулиращ състава на гримовете, е приет в САЩ, а след това и в ЕС.

Повечето червила от последно поколение са съобразени с най-новите норми и разпоредби и съдържат проверени безвредни химикали, както и натурални масла и оцветители. Червилото служи и като защита за нежната и тънка кожа на устните и в зависимост от състава си може да овлажнява и подхранва кожата. А някои съдържат и химични филтри, които предпазват от вредното слънчево въздействие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest