Депресията се предава по наследство

Депресията се предава по наследство

Научен екип от Университета на Йелс установи, че склонността ни към депресивни състояния най-вероятно се предава по наследство. Ръководителят д-р Роналд Дюман заяви, че тъжното настроение се дължи на активността на ген върху невроните в глания мозък.

За да стигнат до това заключение първоначално учените изследват тъкани от мозъка на починали пациенти, които приживе страдали от депресия. Оказало се, че при депресираните хора, в сравнение с такива, които нямат признаци за потиснатост, се регистрират два пъти по-висока активност на гена МКР-1.

Учените обясняват, че този ген активизара вътрешноклетъчния молекулярен процес. При неговите нарушени състояния се появяват различни физиологични разстройства, при които в последствие генът блокира процеса. По време на изследванията специалистите регистрирали устойчивост към стрес, когато генът отсъства, за разлика от случаите, в които МКР-1 е допълнително активиран.

Ако този ген се активира, това води до широка гама нередности в правилното функциониране на невроните. Това именно обяснява и индивидуалните различия на симптоми при депресия. Резултатите от проучването са публикувани в изданието Nature Medicine.

Депресията се предава по наследство

В статията надълго и нашироко е обяснено защо при депресивни състояния на вски отделен пациент се предписват различни видове антидепресанти. При повече от 40% от страдащите обаче терапията с медикаменти не дава никакъв ефект.

В текстът се припомня, че само в САЩ от депресия страда 16% от населението, а разходите за лечение всяка година надхвърлят 100 милиарда долара. Ако не главен виновник за депресията, то генът МКР-1 играе най-малкото ключова роля за проява на нарушените процеси при невроните на главния мозък. Според екипа на д-р Дювал откритието би помогнало за разработването на нов тип антидепресанти.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати