Красотата на мъжа е предопределена преди раждането му

Красотата на мъжа е предопределена преди раждането му

Американски учени твърдят, че красотата и привлекателността на мъжете се крие в антиоксидантите и в окислителния стрес – увреждането на клетките в резултат на окисляване.

Мъжете, които според жените са най-привлекателни, имат най-ниско ниво на маркери на окислителен стрес в тялото, установили са учени след редица изследвания.

Специалистите отдавна разсъждават над въпроса защо хората намират определени черти на външността за красиви. Популярната еволюционна хипотеза гласи, че отдаването на предпочитание на определени черти е наследствена способност да се отличи физически силния партньор пред слабия.

Доказано е също така, че за по-красиви са смятани най-вече хора със симетрични лица, защото така наречената флуктуационна асиметрия на частите на тялото сочи дефекти в развитието.

Красотата на мъжа е предопределена преди раждането му

Една от възможните причини на асиметрията е окислителният стрес, който плодът е изпитал, докато се е намирал в матката, смятат учените. Те поясняват, че този стрес се предизвиква от излишък от свободни радикали и дефицит на антиоксиданти.

В резултат на това могат да пострадат ДНК-то и тъкани на тялото. Смята се, че в сериозни случаи окислителният стрес предизвиква мутации, а след раждането е един от факторите за стареене и възникване на редица заболявания.

При бременните окислителният стрес възниква от пушене, инфекциозни заболявания, затлъстяване, диабет. Психолози са устаноли симптоми на окислителния стрес при мъже на възраст от осемнадесет до тридесет и осем години.

Съпоставяли са се десет количествени показатели – ширина на ухото, височина на ухото, обиколка на китката, обиколка на лакътя, дължина на четири от пръстите на ръцете, обиколка на глезена, дължина на стъпалата.

След изследване на урината за окислителен стрес и хормони, мъжете били попитани за евентуални усложнения по време на тяхното раждане. След това група жени били помолени да оценят физическата привлекателност на мъжете по снимки на телата и лицата им.

Жените предпочели мъже с най-ниско ниво на окислителен стрес. Такова ниво имали мъжете с по-симетрични тела и дамите ги преценили като по-привлекателни от другите. Мъжете, родени по-рано или по-късно от предвидената за появяването им на бял свят дата, имали повишено ниво на окислителен стрес.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати