ezine.bg»Статии»Любопитно»Колко трае любовта?

Колко трае любовта?

Колко трае любовта?

Колко трае любовта? Вероятно няма жена, която да не си се задавала този въпрос. Любовта е временно състояние на организма, което химически не може да продължи повече от 4 години, твърдят мексикански учени.

Според Хеорхина Монтемайор Флорес от Националния автономен университет на Мексико в първата фаза на любовта в мозъка се произвеждат особени химически съединения, които се разпространяват във всичките му неврони.

През въпросния първи период жертвата на Купидон е неспособна да мисли за каквото и да е друго освен за обекта на чувствата си. Психичното състояние на влюбения може да бъде сравнено с повечето най-трудно преодолими психични състояния.

Флорес подчертава, че човек фактически се влюби в някого само веднъж в живота си. "Повторните изблици на чувства могат да се обяснят по друг начин – чрез привързаност или сексуално влечение", казва тя.

Според Флорес по време на любовта се снижават творческите способности на човек. "Нищо истински стойностно не е създадено през периода на любовта, а единствено след като тя вече си е отишла", твърди мексиканката, цитирана от Би Би Си.

Според известния френски автор Фредерик Бегбеде обаче любовта трае по-малко време - 3 години. Бегбеде е талантлив и световно известен писател, четен на 34 езика, находчив рекламен редактор, светски и литературен хроникьор, издател, агитатор и революционер.

Той обяснява твърдението си с това, че процесът от първата година, в която емоциите взимат връх, преминавайки във втората година, когато двойките придобиват чувство за стабилност, намирайки опора в своя любим и свиквайки в отношенията си.

В третата година и се появява така наречената любовна изчерпаемост, когато чувството за липса на нови неща във връзката, придружено с усещането, че сте се изчерпали, откъм разговори и отношение, поразява любовната връзка. А самата любов бавничко изстива.

Колко трае любовта?

"Отначало всичко е прекрасно. Дори вие. Толкова сте влюбен, че не можете да дойдете на себе си. Всеки ден носи своя лек товар от чудеса", пише френският писател.

"Втората година нещата започват да се променят. Станал сте нежен. Горд сте със съпричастието, установило се между вас и вашата половинка. Разбирате жена си от половин дума. Каква радост е да се чувствувате едно цяло".

"Третата година вече смеете да се заглеждате към свежите госпожици, от които улицата грейва. Вече не разговаряте с жена си. Прекарвате по цели часове в ресторанта, заслушвайки се какво приказват на съседната маса. Третата година носи една добра и една лоша вест. Добрата е, че отвратена, жена ви ви напуска. Лошата, че започвате нова книга".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
10.05.2019 23:16
До Аз..какво ми се изказваш компетентно и всеобвхватно....ти ще ми кажеш на мен колко продължавала любовта.Женена съм от 24 години..отгледахме и 3 деца.Мъжът ми е с 24 год. по-възрастен от мене и имам новина за теб...Още се обичаме.Бам!
1
0
Мариян
Мариян
31.03.2016 10:15
Любовта за мен трае вечно ,вече 30 години съм влюбен до уши в жена си .Виждам че любовта ни е взаимна .Учените лъжат .
0
0
падам от марс6
падам от марс6
20.11.2014 07:36
Колко трае любовта ли?Любовта е чувство на привързаност, грижа, привличане, симпатия, в някои случаи произлизащо или съпътствано и от сексуалното привличане. Най-общо това е потребността човек да бъде всеотдаен към друг човек.Единия дава от себе си на другия,когато спре това отдаване на чувства идва началото на края на любовта.Мога да дам аналогия с бизнеса(за хора безчувствени роботи).Ако имате дялове в една фирма 50 на 50 %,все едно единия съдружник да се облагодетелства за сметка на другия.
1
1
Елияна
Елияна
22.11.2013 09:46
Влюбването преминава в обич, доверие, разбирателство и съвместно съжителство. Пеперудите в стомаха са временно явление. Омъжена съм от 3 години и малко, да ОБИЧАМ много съпруга ми, той също много ме ОБИЧА, но когато бяхме влюбени нещата бяха други. В смисъл такъв, че тогава не можеш да мислиш за нищо друго, а само за него, докато сега мислим за работа, за семейството, за бюджета, за сметки и още куп други неща. Любовта е вечна според мен между двама души, просто пеперудите в стомаха са временни :)
0
1
Аз
Аз
06.10.2013 03:28
Какво има да го подреждаш? Това е научно обяснение. Това е реализъм. Това са факти. Любов има, но е до време, няма вечна такава. Не хиперболизрай, моля те. Статията е семпла, също така и много вярна, които изключим някой подробности. Но фундамента е засегнат.
А колкото до теб, предполагам си в пубертета. Млада си, неопитна, нормално е да мислиш, че любовта е велико нещо. Но истината е, че звучи нелепо. Трагично. Любовта е заблуда, до време е. Но си малка още, ще го разбереш след време. Успех. И не се взимай толкова на сериозно :).
2
0
Калина
Калина
11.06.2013 23:25
До авторчето....,
абсолютна боза си написал, мъж си със сигурност, без логига и анализ.....Лошото е и, че нищо от любов не разбираш.....!!!
Мога да те подредя още, но имам работа..., така , че извади късмет.....!!!
0
0