Кучето-песимист понася трудно раздялата

Кучето-песимист понася трудно раздялата

Кучетата-песимисти лаят, скимтят и дъвчат когато са оставени насаме, за разлика от най-добрите приятели на човека, които са с по-ведър нрав, показва анализ, финансиран от Кралското Общество за Защита на животните във Великобритания.

Целта на проучването е да се помогне на повечето кучета от приютите за безстопанствени четириноги да си намерят подходящ дом и любящи стопани.

Поведение, подсказващо раздяла, като скимтене, дращене, ръбане и ходене до тоалетна вътре, могат да попречат на кучетата от приюта да намерят добър дом. Във Великобритания, където е проведено проучването, половината от семейните кучета се държат странно, докато са сами.

За да разберем, дали тенденцията за раздяла може да бъде предречена, Майкъл Мендил, изследовател на животински поведения и благосъстояния във ветеринарния университет в Бристол, тества 24 различни породи кучета от приюти.

Кучето-песимист понася трудно раздялата

Всяко куче първо прекарва 20 минути в стая, играейки си с изследовател. На следващия ден изследователят води същото куче в същата стая, но го оставя абсолютно само за 5 минути, докато камера записва реакциите на кучето. Учените записват колко дълго кучето ще показва признаци на страх от раздяла.

След това учените вземат същите кучета, и ги учат да свързват купичка за храна от едната страна на стаята със определено ядене. Купичката от другата страна на стаята е винаги празна. Веднъж щом кучетата направята връзката между мястото и храната, учените ги объркват, като слагат празна купа на неясни места между местата с храна и тези без.

Тогава те наблюдават как кучетата приближават купите.По-бърз подход към купата е прието да означава, че кучето е очаквало да намери храна. Тези кучета са характеризирани като песимистично настроени.

Когато учените сравняват вземаните решения на кучетата със техните поведения свързани с раздяла, те откриват че кучетата които подхождат към съмнителни купи с храна по-нетърпеливо, са доста по-спокойни, когато са оставени сами, отколкото песимистично настроените.

Тези и други анализи показват че тестът за поведението при раздяла доста добре предсказва дали тези кучета ще развият тези поведения когато намерят своят нов дом и стопани.

Според изследователите е важно хората, които осиновяват куче, да знаят какъв тип характер има четириногият им любимец, за да не бъдат разочаровани и евентуално да го върнат в приюта.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати