Слушането на смях зарежда с позитивни емоции

Слушането на смях зарежда с позитивни емоции

Смехът е важна част от общуването и различните му форми по различен начин се възприемат от хората. Не е тайна, че смехът е полезен, тъй като зарежда с положителни емоции. Но се оказва, че тези положителни емоции изпитва не само който се смее, но и този, който го чува.

Когато се смеете, ви се струва, че целият свят се смее заедно с вас. Ако чувството ви е искрено, то в този процес са силно задействани гласовите струни и устата ви е широко отворена.

Според най-новите изследвания хората изпитват изключително позитивни емоционални реакции, когато са свидетели на това, как някой неочаквано започне да се смее с широко отворена уста, особено ако този някой е жена.

Смехът, при който човек не отваря напълно устата си, не предизвиква чак такива силни положителни емоции в околните. Функцията на смеха е дълбоко свързана с безсъзнателната форма на общуване между хората.

Слушането на смях зарежда с позитивни емоции

Като изучават всички нюанси на издаваните по време на смях звуци, учените вероятно ще могат да създадат специални компютърни програми, които да имитират различни форми на смеха в различни ситуации.

„Смехът е фундаментален механизъм за създаване и поддържане на положителни взаимоотношения в обществото”, смята Майкъл Оуърън, психолог-експериментатор от Университета Джорджия в Атланта.

Според него смехът е една от най-важните особености на взаимодействие мжду хората. Няма съмнение, че той играе важна роля, като помага за появата на положителни емоции, но все още не е ясно как точно работи това.

За да получат повече информация, Оурън и колегите му започнали да записват смеха на хората по време на общуване и по време на гледане на комедии.

Изследователите отчитали само смеха, който бил предизвикан от положителни емоции, а също така разделили отделните прояви на смях по звучене, както и по това дали хората са се смеели с отворена или затворена уста.

В експеримента се използвал само звучен смях. Доброволци след това слушали 50 откъса смях на различни хора. Участниците в експеримента демонстрирали високи позитивни емоции, когато слушали смях на хора, които се смеели с широко отворена уста.

Също така станало ясно и че именно женският смях предизвиква повече емоции у слушателите. Учените са изяснили, че хората от най-ранното си детство се научават да асоциират смеха с отворена уста с най-позитивния житейски опит.

В резултат на това, щом чуем смях, това предизвиква у нас положителни емоции. Всеки у нас умее емоционално да реагира на звуците на смях, които са с различна честота, и несъзнателно ние реагираме на смеха в различни ситуации.

Смехът играе важна социална роля. Когато сме сами, ние се смеем тридесет пъти по-малко, отколкото когато общуваме с някой друг. Въпреки различията в езиците и диалектите на хората, смехът обединява всички, защото е разбираем от всекиго.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати