ezine.bg»Статии»Любопитно»Ултразвукът ще замени презервативите

Ултразвукът ще замени презервативите

Ултразвукът ще замени презервативите

Учените предполагат, че ултразвуковите вълни могат да се превърнат в мъжки контрацептив от ново поколение. Сеанс веднъж на шест месеца е достатъчен, за да се контролира нежеланото забременяване.

Недоволни от презервативите учени вече няколко десетилетия търсят мъжки еквивалент на женските орални контрацептиви. За съжаление за всички тези години не е постигнат някакъв прогрес.

Това е резултат от слабия интерес от страна на фармацевтичните компании и от твърдото убеждение, че самите жени никога не биха доверили на мъжете, що се отнася до предотвратяването на бремеността.

При предварителните клинични изследвания обаче станало ясно, че ултразвукът се справя успешно като мъжки контрацептив. При което, при него, поне засега, не се наблюдават никакви странични ефекти.

Ултразвукът ще замени презервативите

Методът е достатъчно сигурен, евтин и е нехормонален, който изисква да се прилага на всеки шест месеца. Самата процедура трае около петнадесет минути.

Дългосрочната цел на учените е за целите на мъжката контрацепция да се използва ултразвукът на терапевтичното оборудване, което се използва в спортната медицина и физиотерапевтичните кабинети в поликлиниките.

В основата на метода е способността на ултразвуковите вълни да генерират топлина, която спира образуването на сперматогониални клетки и като цяло блокира процеса на съзряване в семениците на онези стволови клетки, които в нормални условия се превръщат в сперматозоиди.

Това прави мъжете времено безплодни. Засега обаче опити са правени само с плъхове. Учените планират вече да проверят ефекта и върху хората.

Специалистите твърдят, че подобна техника на контрацептиви ще може да се прилага легално едва след години, тъй като първо трябва да се изясни доколко е безопасен за здравето.

Усещанията при секс, оргазъм или ерекция по никакъв начин не се променят. Обаче дългосрочният ефект на този метод на контрацепцията е все още неизвестен. Не е ясно и от психологическа гледна точка как ще бъде възприет от самите мъже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати