Музиката е като секс за мозъка

Музика

Да слушате вашата любима песен може да бъде толкова приятно за мозъка, колкото и времето, прекарано с любимия под завивките. Това твърдят учени от университета Макгил в Монреал, Канада.

Освен това изследователите са установили, че химическото вещество допамин се освобождава както при мислено претворяване на вълнуващ момент от песента, така и при действителното чуване на мелодията.

Допаминът е вещество, отделяно от мозъчните клетки, за да могат те да комуникират помежду си. Хормонът прави секса и яденето приятни, също така помага за създаването на приятна възбуда на тялото и духа.

Връзката между допамина и музиката може да помогне да се обясни защо музиката присъства неотменно в различните култури, пише д-р Робърт Заторе от университета Макгил.

Музиката е като секс за мозъка

За целта на проучването са проведени експерименти с осем души, които изпитват силно вълнение, слушайки отделни моменти от любими парчета. Скенерът индикирал, че чуването на любимата част от инструменталната мелодия предизвиква отделянето на допамин в определена част от мозъка, наречена стриатум. Слушането на друго не толкова приятно парче обаче довело до по-ниски нива на хормона, отчетени от медицинската техника.

Допаминът безспорно за един от хормоните, които „захранват” усещането за щастие на личността.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати