ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Галенето е полезно за здравето

Галенето е полезно за здравето

Галенето е полезно за здравето

Осезанието е петото от чувствата ни, макар често да не оценяваме по достойнство възможностите му. Кожата като орган на осезанието е един от най-големите органи.

Общата площ на кожата на възрастен човек е около два и половина квадратни метра. Кожата на възрастния човек тежи средно около три килограма.

Един участък от кожа с големина два квадратни сантиметра съдържа над три милиона клетки, до триста потни жлези, петдесет нервни окончания и около един метър кръвоносни съдове.

Ако хванете много леко човек за китката на ръката, тялото му ще реагира на допира, като забави ритъма на сърцето му и понижи кръвното му налягане.

Децата и тийнейджърите, които имат лабилна психика, могат да бъдат успокоени при нервен срив, ако всеки ден в продължение на няколко минути леко масажирате гърба им.

При този нежен масаж нервността им преминава и те започват да се държат както преди. Леките докосвания по гърба намаляват агресията и действат отпускащо.

Ако редовно галите партньора си, който обича да си похапва богата на холестерол храна, ще подобрите кръвоснабдяването му и ще го предпазите от сърдечно-съдови заболявания.

Редовно гушкайте бебетата и малките деца – от това паметта им се развива и клетките на мозъка им работят много добре, когато хлапетата пораснат. Когато имате възможност, гушкайте и порасналите си деца.

Малките деца, които редовно получават погалване от родителите си, нямат проблеми с храносмилането. Галенето по главата и по гърба действа много добре на малчуганите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кукумей
Кукумей
21.10.2013 22:46
Чесането и дръгненето също са много полезни.
0
2