Говорете повече, за да помните по-добре

Говорете повече, за да помните по-добре

Обикновеното ежедневно общуване помага на мозъка да развие по-добра памет, твърдят специалисти, цитирани от британския “Daily mail”.

Оказва се, че всекидневните разговори са по-полезни дори от някои игри за трениране на мозъка. Уединението и социалното изолиране в този смисъл могат да доведат до по-голям риск от деменция и дегенеративни мозъчни процеси.

Общувайки или не, човек използва не повече от 10 % от вродения потенциал на паметта си. Съществуват обаче три естествни закона на запомнянето, а именно впечатление, повторение и асоциация.

Загубата на краткотрайната памет е често явление в средната възраст. Има някои чисто физиологични фактори, които пречат на мозъка ви да възпроизвежда желаната информация. Пушенето и злоупотребата с алкохол вреди на паметта ви. Освен това функциите на мозъка ви са в пряка зависимост от ежедневното ви меню. Ето защо е необходимо да се храните редовно и здравословно.

Говорете повече, за да помните по-добре

Пълнозърнести продукти, ядки, семена, плодове, зеленчуци и бобови растения с високо съдържание на бета-каротин, храни, съдържащи фолиева киселина, калций, мед, желязо, йод, магнезий, манган, селен, цинк, мастни киселини, растителни пигменти и витамин В, С и Е са незаменими помощници на вашата памет. Всеизвестен факт е, че рибата е богата на полезния за сивото ни вещество омега 3.

Приблизително 90% от мозъка се състои от вода, затова трябва да се пият повече течности. По този начин се повишава концентрацията и вниманието.

Говорете повече, за да помните по-добре

Проблеми с паметта могат да възникнат например от постоянен стрес или липса на витамини.

Алтернативни начини за засилване на паметта е четенето, решаването на кръстословици или логични ребуси. Новите познанства също подобряват състоянието на мозъка ви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати