Изневярата е свързана с генетиката

Изневярата е свързана с генетиката

Отговорът най-накрая е даден. Учени от САЩ откриха, че съществува връзка между необходимостта от произвеждане на повече допамин в организма и честото изневеряване на някои интимни партньори.

Според изследване на щатския университет в Ню Йорк, хората, които имат определени генетични вариации на веществото допамин (хормон, отговорен за стимулиране на усещането за удоволствие), са далеч по-склонни да имат еднократни сексуални изживявания. И още – тези представители демонстрират рисково сексуално поведние и често изневеряват на интимните си партньори.

Джъстин Гарсия, кандидат на науките в Бингхемптън Юнивърсити, е провел изследване сред 181 студента на учебното заведение. Учащите са попълвали анкети и са отговаряли на въпроси, свързани с техния сексуален живот и склонност да поемат рискове. Научният експеримент продължил с анализ на ДНК структурата на студентите. Целта била да се установи коя вариация на допамин притежават те.

Изневярата е свързана с генетиката

Гарсия и екипът му установили, че студентите, имащи специфична разновидност на невротрансмитера допамин, са два пъти по-склонни да се въвлекат в краткотряйни сексуални преживявания. 50 % от тях са споделили, че са изневерявали на партньорката/ партньора си.

Оказва се, че мотивът за изневярата се крие изцяло в генетичната предразположеност на човека. Причината за забежките на партньора произтича от по-голямата необходимост да се създават условия за отделяне на допамин в тялото. Неверникът се пристрастявая и към рисковите ситуации, които вдигат адреналина и по този начин способстват за по-голямото отделяне на хормона на щастието и удоволствията в тялото.

Изневярата е свързана с генетиката

Така че явно хората с безразборни сексуални връзки имат скандално, но в същото време правдоподобно научно доказано извинение за поведението си. Така че ще е по-добре вместо да се извиняват за своите постъпки с влианието на алкохола, изневеряващите да използват обяснението „хаотични гени“.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати