Ревността наистина заслепява, доказаха учени

Ревността наистина заслепява, доказаха учени

Ревнуващите хора наистина могат да не видят това, което се случва пред очите им, твърди наскоро проведено изследване в САЩ.

Изследователи от университета в Делауеър са открили, че когато хората ревнуват, те изпитват сериозни затруднения да се справят с елементарни задачи.

За да определят нивото на тревожност и „щетите“ от ревността, учените наблюдавали няколко хетеросекуални двойки. Партньорите били помолени да седнат на различни компютри и все пак в близост един до друг и да оценяват серия от снимки. На участниците в проучването били показани много пейзажни и архитектурни изображения. Също така в поредицата от фотоси имало и няколко изображения, предизвикващи силни емоции, дори страх.

Към средата на експеримента мъжете били помолени да оценят привлекателността на самотни девойки. Учените установили, че това накарaло всички жени в групата да се почустват нескойни.

Ревността наистина заслепява, доказаха учени

Проучването открило, че ревнивите жени били много разсеяни и несъсредоточени. Те не се впечатлили особено дори от фрапиращите изображения, когато чули за това какво ще гледат мъжете им. В същото време изследователите твърдят, че по принцип мозъкът дава приоритет по-скоро на емоционалната информация, ето защо е почти невъзможно да не забележиш страховитите снимки, показващи се на екрана.

Когато вниманието е така преориентирано и изкривено, ние сме склонни да изпускаме това, което се случва пред очите ни. Тази изкуствено създадена ситуация, даваща „повод“ за ревностни чувства, значително повишила чувството на тревожност на нежните половинки. А притеснените хора като цяло са по-податливи на отрицателни емоционални стимули, твърдят учените.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати