Вече е научно доказано, от любовта боли

Вече е научно доказано, от любовта боли

Учени разкриха, че тялото реагира на отхвърлянето по същия начин, по който реагира на физическата болка – освобождавайки естествени болкоуспокояващи. Това се посочва в статия на британския Daily Telegraph.

Изследване, проведено в университета в Калифорния, Лос Анджелис, разкрило, че вариация на мю-опиден рецептор на специфичен ген (OPRM1), често свързван с физическата болка, се отделя и когато човек е социално игнориран, или с други думи – когато сърцето му е разбито.

По време на проучването учените събрали „aliva“ проби на 122 участници, за да установят коя форма на гена OPRM1 притежават те. Тогава изследователите измерили чувствителността им към социалното отхвърляне.

Първо, участниците попълнили анкетни карти, съдържащи въпроси от типа на „Много съм чувствителен към всички знаци, които волно или неволно показват, че човек не иска да разговаря с мен“.

След което подбрана група от участниците били подложени на особен тест, отчитащ какви са реакциите им, когато били отхвърлени от компютърна игра на виртуална топка.

Вече е научно доказано, от любовта боли

„Това, което открихме е, че личностите, които притежават рядката форма на гена OPRM1, и за които е доказано, че усещат по-силно физическа болка, също така отбелязват високи нива на чувствителност при игнориране. При тях са наблюдавани и най-много промени в мозъчните зони, в които се отразява болката от социално отхвърляне“, казва съавтора на научния експеримент професор Ноами Айзенбергер в медийно изявление.

За първи път в изследвания за човека се доказва, че гените, свързани с физическата болка, са също така свързани и с душевни стресови ситуации, като например края на една любовна връзка, заявява още професор Айзенбергер.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
nqkoi
nqkoi
05.08.2013 01:55
мъжете не страдат това е написано от много ограничен човек
0
0
mary
mary
19.02.2011 08:59
Според мен боли обичта, отхвърлена от любим човек, а не любовта. За да можеш да го преживееш това, трябва да си със силна психика, да бъдеш наясно какво става в дадения момент, да осмислиш нещата около теб и да си дадеш сметка дали си струва да страдаш толкова много за човек,който те отблъсква по този начин. Любовта си е любов, коята се изразява най-вече със секс, който напоследък се пратикува много често, но тук липсва обичта. Сексът е само израз на една връзка. Така, че здравата психика е по-важна от това да се огънеш пред някого и да си мислиш, че е единственият. Да си дадем сметка, защо мъжете когато разтрогват една връзка с жена, те не страдат.
3
0