Клептоманията

Клептоманията

Най-големият предмет, откраднат от човек, е кораб с товароподемност единадесет хиляди тона. През лятото на 1966 година канадец прерязал корабните въжета и корабът бил извлечен на буксир.

Според данни на невропсихолозите, от клептомания, скрито или явно, страда всяка втора жена на планетата, както и всеки втори мъж. Най-много клептоманки има на възраст 30-36 години.

Клептоманът се пристрастява към кражбите като играч на рулетка. Той изпитва патологична страст и получава огромно удоволствие не от кражбата, а от риска, а след това и от мисълта, че не са го хванали. Когато клептоманът не краде дълго, той започва да се изнервя.

Клептоманията

Кариерата на холивудската звезда Уинона Райдър западна, след като бе хваната в магазин да краде вещи на стойност шест хиляди долара. Звездата твърдяла, че просто е забравила да плати.

Най-често клептоманите се залавят в големи хранителни вериги. Страхът от полицията, от глобата и от евентуален съд не е страшен за клептоман толкова, колкото невъзможността да краде.

Клептомани са не само хората. В цял свят се прочу английската котка Томи, която влиза в къщите на съседите през вратичката за котки и се връща в дома си с дрехи, обувки и аксесоари. Котаръкът Морис от Нова Зеландия краде само дамско бельо от къщите на съседите.

Обикновено клептоманите крадат вещи, които не могат да използват. Клептоман е бил френският крал Анри Четвърти, който обичал да отмъкне от гостите си нещо дребно. След това обаче го връщал, за да се посмее на изненадата на ограбения.

Американски психиатър е разработил единственото засега лекарство от клептомания. То влиза във взаимодействие с рецепторите на главния мозък и предизвиква отпускане, като премахва напрегнатостта, която кара човек да краде.

Не е правилно да се нарича всеки крадец клептоман. Клептоманията е сериозно психическо разстройство. Много крадци, заловени на местопрестъплението, твърдят, че са клептомани, за да облекчат присъдата си.

Рокидолът Джим Морисън в студентските си години се развличал, като се състезавал с приятели кой ще открадне повече книги от книжарницата и ще се измъкне незабелязано.

В процеса на кражбата в кръвта на клептомана нахлува адреналин и клептоманът изпитва невероятна наслада. В същото време обаче той се страхува от наказанието и изпитва угризения на съвестта.

Клептоманът винаги работи сам. Понякога клептоманите пазят откраднотото и след това го връщат обратно. Една от малкото клиники в света за лечение на клептомания се намира в Малибу. Лечението струва около двадесет хиляди долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати