Ако сте нервни, четете

Ако сте нервни, четете

Четенето е един от най-ефикасните методи за борба със стреса. Стресът е реакция на организма спрямо влиянието на външни екстремни фактори. Стресовото състояние предизвиква изхвърляне на адреналин и организмът ни веднага се мобилизира за борба с врага или за бягство.

Но тъй като не сме първобитни хора и не решаваме по този начин проблемите си, хормоните ни побъркват и нервната ни система се претоварва.

Не можете да избегнете стреса, но можете да го преодолеете. Британски психолози са подлагали доброволци на тестове, които предизвикват стрес, а след това са им предлагали различни методи за релаксация.

Оказало се, че слушането на приятна музика намалява нивото на стрес с шестдесет и един процента, чаша чай или кафе го намалява с петдесет и четири процента, разходката – с четиридесет и два процента, видеоигрите – с двадесет и един процента.

Ако сте нервни, четете

Но най-добре намалява стреса четенето – с цели шестдесет и един процента. За нормализиране на пулса и отпускане на мускулите са необходими само шест минути четене.

Не е важно какъв текст ще четете, важно е изцяло да сте погълнати от него, да преживявате проблемите на героите и по този начин да се отвлечете от своите проблеми.

Препоръчва се четене на книги или на списания или пък ако обичате да разглеждате каталози, потопете се в света на предстоящите ви покупки. Важното е да излезете от стресовата ситуация.

Четенето действа много по-бързо, отколкото изпиването на чаша чай или друга отпускаща напитка. Не се препоръчва консумацията на сладкиши след стрес, защото това окончателно обърква организма.

След като е в стрес, той получава ударна доза сладко, което според вас ви успокоява. Тялото обаче отделя инсулин, за да нормализира кръвната захар, и след малко се чувствате не по-малко нервни и опустошени.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати