ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Да родиш след смъртта

Да родиш след смъртта

Да родиш след смъртта

Семейството на починало израелско момиче получи разрешение от съда да извлече и замрази яйцеклетки от яйчниците й. Случаят е съдебен прецедент не само в страната, но и в света.

17-годишната ученичка загинала в автомобилна катастрофа миналата седмица. По желание на родителите й репродуктивните й органи са били дарени на четирима пациенти.

В крайна сметка ще се получи парадоксът жена да роди след физическата си смърт. Израелският вестник "Хаарец" коментира, че решението на съда в градчето Кфар Сава повдига редица етични и юридически въпроси.

Раждане след смъртта е нещо, което е неприемливо за консервативните среди. Не само в Израел, но и на много други места по света.

Извличането на сперма от починали мъже, които са дали съгласие за това преди смъртта си, става все по-популярно, намесва се в спора британският вестник "Дейли телеграф". В редица държави по света има законодателство в тази област.

Въпреки това преди година съдии и лекари в САЩ не уважиха жалбата на близките на стюардеса в мозъчна смърт да извлекат нейни яйцеклетки. Техният аргумент бе, че жената не е имала изрично желание за това, преди да бъде повалена от инфаркт.

Въпросът със съгласието е жизненоважен и в случая с израелската ученичка. Въпреки, че съдът постанови яйцеклетки да бъдат взети едновременно с експлантирането на други органи, съдиите отхвърлиха (засега) молбата те да бъдат оплодени с донорска сперма.

Технически нещата също са сложни. Въпреки значителния напредък в медицината, който позволява да бъдат съхранявани женски яйцеклетки, няма гаранция, че такава бременност ще бъде успешна.

Лекар, близък до семейството, обяснява пред израелското издание, че родителите са искали да оплодят яйцата и да замразят получените ембриони, тъй като така има по-голям шанс да се роди дете, отколкото от замразени и след това оплодени яйцеклетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати