ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Любопитни факти за доларите

Любопитни факти за доларите

Любопитни факти за доларите

Върху доларовите банкноти се отпечатват портретите на президентите на САЩ. Обаче Бенджамин Франклин, който е на банкнотата от 100 долара, никога не е бил президент. Той е бил удостоен с тази чест, защото е бил един от основателите на САЩ и е подписал декларацията за независимост.

Какво точно означава пирамидата, отпечатана върху американските пари? Самото съоръжение символизира мощта на страната, тринадесетте стълби се равняват на числото на първите щати на държавата, а липсата на връх тънко намеква, че работата на строежа на свободната страна никога няма да има край.

Появата на тайните служби на САЩ се дължи именно на долара. През деветнадесети век производството на фалшиви пари станало истинско бедствие за страната – около една трета от банкнотите били печатани от фалшификатори. С тях трябвало да се преборят службите.

Браздите върху монетите са старо средство за борба с хитреците, които отрязвали или изтърквали от края на монетите скъпоценния метал. Но монетите от един и от пет цента винаги са били гладки, тъй като не се секат от скъпоценни материали.

Любопитни факти за доларите

Банкнотите от един и пет долара имат живот около година, десетте долара – година и половина. Средната продължителност на живота на банкнотите от 50 и 100 долара е около 9 години. А на монетите са отпуснати цели 30 години.

Най-едрата банкнота е тази от 10 000 долара. По-малките са 500, 1000 и 5000 единици. Такива банкноти са престанали да се печатат през 1969 година. Сега те се намират единствено в частни колекции.

Интересно е, че се отпечатват много повече банкноти за играта „Монополи”, отколкото истински. За година се печатат около милиард истински пари и 30 милиарда за играта.

Негодните за употреба банкноти прецизно се надробяват. Част от хартиената маса специално се опакова и се продава като сувенир на туристите във Федералния резерв.

Съществува абсолютно легална банкнота на стойност два долара. По-голямата част от тези банкноти е отпечатана в чест на двестагодишнината на САЩ.

Най-интересното е, че в някои американски градове се използват собствени парични средства. Собствени банкноти са поискали Итака, Корвалис, Орегон, Медисън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати