Прозявките охлаждат мозъка

Прозявките охлаждат мозъка

За да разберете защо често се прозявате, просто погледнете термометъра. Оказва се, че прозявките са основно средство за охлаждане на мозъка.

Това важи особено в случаите, когато температурата на околната среда е по-ниска от температурата на тялото.

Почти всички животни се прозяват, но този тип поведение има социално значение за хората, някои видове примати и кучета.

Прозяването дори може да е заразително. Много животни се прозяват, когато са самотни. Понижаването на температурата на околната среда предизвиква прозявката на плъхове и дори на птици.

Прозявките охлаждат мозъка

През студените месеци от годината хората се прозяват много по-често. Това не зависи чак толкова от времето, което сте прекарали в сън.

Основен фактор, който предизвиква прозявката ви, е понижаването на температурата на околната среда. Колкото повече прекарвате навън в студеното време, толкова повече ще ви се иска да се прозявате.

Напълно обратно е по време на летните месеци. Тогава прозявките не правят нищо полезно за охлаждането на мозъка, тъй като въздухът е топъл.

Странното е, че не е необходимо да гледате как един човек се прозява. Доказано е, че дори ако четете текст за описване на прозявки, мозъкът ви се настройва на тази вълна и без да искате, се прозявате.

Смята се също така, че прозявките са начин мозъкът да си набави повечко кислород. Това често се случва в недобре проветрени помещения.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати