ezine.bg»Статии»Любопитно»От какво се получава хълцане

От какво се получава хълцане

Нина НордНина Норд
Джедай
2k375
От какво се получава хълцане

Хълцането представлява повтарящо се непроизволно свиване на диафрагмата, при което се получава силно вдишване и свиване на мускулите на гърлото.

Всеки човек знае, колко неприятно може да е хълцането, особено когато не спира. Хълцането е процес, който позволява на тялото да се освободи от напрежението от блуждаещия нерв и да го направи по-малко активен.

Блуждаещият нерв е система, която съединява централната нервна система и вътрешните органи на тялото. Той минава покрай хранопровода и съединява гръдния кош и стомашната кухина.

Този нерв минава през тесен отвор на мускулната преграда, наречена диафрагма. Точно това е мястото, където се появява хълцането. То се предизвиква от различни причини.

Ако се храните много бързо или поглъщате големи парчета храна, това дразни блуждаещия нерв. Организмът изпитва дискомфорт и започва хълцането.

Хълцането може да се появи заради бързо вдишване, бързи резки движения и дори от уплаха. При тези ситуации се получава натиск върху блуждаещия нерв.

Когато се получава самото хлъцване, диафрагмата се свива с висока скорост, за да помогне на блуждаещия нерв да се справи с неудобството, което е предизвикано.

Сред най-популярните методи за премахване на хълцането е уплахата, но тя не се препоръчва при деца, защото може да доведе до неприятен психологически ефект.

Ефективно е да се протегнете няколко пъти, да вдишате бавно и дълбоко, да задържите дишането си за няколко секунди и да изпиете десет глътки вода.

Хълцането често се наблюдава при новородени – то може да е резултат от уплаха, да е симптом на заболяване на белите дробове или на стомаха. Студът също може да причини хълцане на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest