Днес е Кръщение Господне

Днес е Кръщение Господне

На 6 януари Православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден – по името на река Йордан, в чиито води Йоан Предтеча кръщава Иисус Христос. В различните райони на страната денят се нарича още Водици, Кръстовден или Водокръсти.

С освещаването на водата на Йордановден се слага край на ограничените от Рождество Христово до Богоявление 12 мръсни, погани (от поганец – мишка) дни, през които не бива да се излиза нощем навън, защото там бродят зли сили, които пакостят на хората.

Съществува поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и желанията се сбъдват. Кръщение Господне е и календарно начало на периода за новите сгледи и сватби до Сирни Заговезни.

Основен обичай на този ден е кръщаването на водата. В нейното освещаване взимат участие всички, за да са здрави през годината.

След празничната църковна служба свещеникът хвърля кръста във вода (река или чешма), а млади мъже го изваждат. С китка босилек той пръска хората, жилищата им и домашните животни за здраве.

От светената вода пият всички и си отнасят вкъщи, за да я използват при болест с вяра в целебна и сила. С тази вода се измива домашната икона и палешникът, с който е прекаждана постната трапеза през трите предходни кадени вечери.

В Родопите на този ден е познат обичаят "Совойница", изпълняван от моми. Две от тях се обличат като булка и младоженец и заедно с останалите обикалят хорските къщи, където "булката" ръси с китка босилек мълчана вода – налята при пълно мълчание и наричана совойнишка.

Домовете, които е поръсила групата, се смятат за очистени и попът не ги посещава, защото момите са пропъдили мръсните дни.

Ако кръстът или китката замръзнат, се смята, че годината ще бъде здрава и урожайна за всички. За здраве на този ден именниците се къпят и след това посрещат гости, а за да оздравеят, болните хора се измиват там, където е хвърлен кръстът. Традиционната храна за празника е варено жито, прясна пита, колачета, сарми или пълнени чушки с булгур или ориз.

Именниците днес са: Йордан, Йордана и техните производни, вкл. Дако и Даница; Богдан, Богдана и техните производни, вкл. Богой и Бонка; Божидар, Божидара и техните производни, вкл. Божил и Божица; Богомил, Богомила и техните производни, вкл. Милчо и Мила; Дарин, Дарина и техните производни, вкл. Дарен и Дария; Виза; Теофан и Теофана.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати