ezine.bg»Статии»Любопитно»Правилата на деловия разговор

Правилата на деловия разговор

Правилата на деловия разговор

По време на деловия разговор трябва да се спазват неписани правила, за да вървят преговорите успешно за вас. Винаги си записвайте. Да отидете на делови разговор без бележник и химикалка е равно на професионално самоубийство.

Не се обличайте екстравагантно и предизвикателно. По-добре е да облечете нещо по-консервативно, което ви стои наистина добре, дори да не е най-модерното за сезона.

Ако сте приготвили подарък или сувенир за човека, с когото разговаряте, направете го след преговорите, в противен случай това ще се сметне за проява на лошо възпитание.

Изключете телефона си или го превключете на беззвучен режим. Ако не сте топ-мениджър, всяко позвъняване може да изчака няколко минути до края на преговорите.

Правилата на деловия разговор

Внимавайте и не се почесвайте, не се облягайте рязко назад, не се прозявайте, не рисувайте геометрични фигури, докато слушате събеседника си.

Гледайте събеседника си в очите, а не забивайте поглед в земята. Концентрирайте се и събеседниците ви ще забележат това, а вероятно ще повлияе и върху преговорите във ваша полза.

Преди да отидете на делова среща, се подгответе добре. Запишете най-важното на листче и го вземете със себе си. Няколко пъти преди срещата прочетете листчето, за да не забравите най-важните неща.

Пишете отчети за всяко нещо. След деловата среща, ако е организирана от вас, трябва да изпратите отчет на всички участници в срещата какъв е резултатът от нея.

Изпратете също така и отчет на обсъжданите по време на срещата точки. Това ще помогне на всички да освежат в паметта си обсъжданите въпроси по време на срещата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати