Как да избягваме неудобните въпроси

Как да избягваме неудобните въпроси

На всеки се е случвало да изпада в неприятни ситуации и да му задават въпроси, от чиито отговори се смущава. Всъщност, хората обикновено не целят да ви накарат да се чувствате неудобно. Доста често те просто се опитват да водят разговор. Въпреки това, случва се да имаме проблем с отговора.

Да питаш Защо? в отговор на неудобен въпрос е добро решение, защото може да притесни този, който ви разпитва, а и се печели време. Казват, че когато не знаем какво да отговорим на въпрос, най-добрият отговор е друг въпрос… Или помолете да повторят въпроса и междувременно решете как да реагирате.

Най-лошо е, ако решим, в отговор веднага да сменим темата, това винаги ни поставя в още по-конфузно положение, а и предизвиква двойно любопитство у другия. Според ситуацията, лесно решение е да кажете "Това е дълга история." или "Предпочитам да не обсъждаме това." Или пък отговорете съвсем уклончиво и неконкретно. След това сменяте темата на разговора. Добре е да проявявате твърдост, защото все пак някой се е намесил с непремерено любопитство в личния ви свят и от това очевидно ви е станало неприятно.

Не забравяйте, че хуморът винаги върши работа. Ако с лекота отговорите с приятна шега, вместо да се смущавате, това веднага ще рефлектира върху другия и ще тушира ситуацията.

Опитайте се да пренебрегнете въпроса – подминавате го в разговора, сякаш никога не е задаван. Ако все пак отново ви попитат, можете да изиграете, че не сте разбрали точния смисъл и да говорите, заобикаляйки неприятната тема. В това отношение можем да се учим от политиците.

Обикновено, най-трудно е с децата, които не само че непрекъснато питат, но и задават възможно най-странните въпроси. Трябва особено да внимаваме как и какво им отговаряме. Понякога е по-добре да оставим отговора на изчакване.

Не отговаряйте импулсивно и инстинктивно, първо помислете. Може да се почувствате ядосани или унижени и не на място, но ако се научите да овладявате първоначалната емоция, това ще ви предпази от вероятността по-късно да съжалявате за отговора си.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати