ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как празнуват осми март по света

Как празнуват осми март по света

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k182454
Как празнуват 8 март по света

В различните страни по света отбелязват по различен начин осми март, а в някои той е заменен с други женски празници.

В Германия осми март е получил разпространение след обединяване на Източна и Западна Германия. Дотогава той се празнувал в Източна Германия, а в Западна изобщо нямало такава традиция. След това обаче празнуването замряло и за женски празник в Германия се счита денят на майката, който се празнува през май.

В Русия осми март е най-тържественият ден за жените. Те очакват не само цветя като израз на любовта към тях, но и подаръци от силните си половинки. Рускините радват мъжете си със специално приготвена вечеря за празничния повод, а неомъжените дами се събират да празнуват с приятелки.

В Полша също се спазва традицията, останала от социализма, да се подаряват цветя на жените на тази дата, и да се правят банкети и романтични вечери.

Във Виетнам е прието да се празнува осми март от две хиляди години насам. Но преди векове този празник се е наричал денят на паметта на сестрите Чанг.

Сестрите Чанг били храбри девойки, които застанали начело на освободителната война на виетнамския народ срещу китайската агресия.

Когато войската им била обкръжена, сестрите Чанг се хвърлили в река, за да не бъдат пленени. След победата на социализма този ден плавно преминал в деня на жената.

Ден на жената

Във Франция не е прието да се подаряват цветя за осми март, там, както и в Германия, отбелязват почитта към жените през май, а любовта се демонстрира на Свети Валентин.

В Италия се празнува осми март, но само от жени. Те си правят банкети, на които не допускат мъже. Тези банкети винаги завършват с посещение на клуб за мъжки стриптийз, тъй като в този ден входът за дами е безплатен.

Смята се, че истинският кавалер е този, който даде на дамата си възможност да напише осем свои желания на лист, които той да изпълни за празника й.

Букетът за женския ден се подарява рано сутринта, най-добре е да бъде поднесен в леглото. Сред най-популярните подаръци за 8 март е кутията шоколадови бонбони във вид на сърце, а най-желани от дамите за този ден си остават бижутата.

Ето и нашите пожелания за осми март.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати