Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Днес празнуваме Цветница

Днес празнуваме Цветница

AdminAdmin
Администратор
1k1460
Роза

Цветница, известна още и като Връбница, е един от най-светлите християнски празници. Той се празнува винаги в неделята, която е преди Великден.

Имен ден на Цветница празнуват Цветан, Цветелина, Цвета, както и всички с имена на цветя и растения – Маргарита, Гиргина, Ива, Теменужка, Дафина, Роза, Невена, Лилия, Виолета, Камелия, Явор, Ясен, Ружа, Детелина, Латинка и всички останали, чиито имена са като на цвете.

Цветница е спомен за деня, в който Исус Христос е влязъл в Йерусалим на магаре. Символ на празника са върбите, които хората освещават в църква, а след това носят в домовете си. Смята се, че върбовите клонки, осветени в църква, пазят дома от болести.

Този празник се празнува веднага след Лазаровден, който се празнува в събота, един ден преди самата Цветница. Има много поверия, свързани с Цветница.

Едно от тях е, че какъвто е вятърът, който духа на Цветница, такъв ще е вятърът през цялата година. Ако на Цветница има слънце, реколтата ще е богата през годината.

Според поверията осветено върбово клонче, хвърлено срещу вятъра, е в състояние да спре развилняла се буря. Ако се сложи осветено върбово клонче в нива, то ще я пази.

Съществувало е дори поверие, че осветеното върбово клонче може да спре пламъците на огъня, ако се хвърли срещу тях. Човек, който иска да се отърве от своята плахост, трябва на Цветница да сложи до входната си врата малко парченце от върба.

Преди много години се е смятало, че ако една жена иска да зачене, трябва да глътне няколко пъпчици от осветена върбова клонка.

Въпреки че Цветница се пада, когато все още са Великденските пости, в този ден е разрешено да се пие вино и да се яде риба. На Цветница се яде кадаиф, маслини, картофи и фасул. След Цветница постите продължават и по време на Страстната седмица вярващите продължават усърдно да постят и да се молят, готвейки се за Великден.

Вижте още: Днес е Цветница!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати