Чака ли ни апокалипсис през 2036 година?

Чака ли ни апокалипсис през 2036 година?

На 13 април 2029 година ще се реши съдбата на планетата ни. Тогава тристаметровият астероид Апофис, който е с маса над петдесет милиона тона, ще прелети на разстояние от около 32 хиляди километра от Земята.

Ако попадне в така наречената гравитационна ключалка, той ще промени орбитата си. Ако това се случи, при следващото си минаване покрай Земята през 2036 година, астероидът Апофис ще се устреми към планетата ни със скорост от 45000 километра в секунда. Падането на гиганта върху планетата ни ще бъде придружено от силен метеоритен дъжд.

Апофис е открит за пръв път през 2005 година от американската обсерватория Кип-Пик. Той веднага бил категоризиран като астероид с четвърта степен на опасност.

В миналото планетата ни е била удряна от астероиди, това се доказва от снимки, направени от Космоса. Преди над два милиарда и половина години се е оформил кратерът Вредефорт от удар на астероид. Кратерът е с размери двеста и петдесет километра.

През 1908 година планетата е била ударена от Тунгуския метеорит. Мощността на взрива при падането е била равна на около петдесет мегатона, което е равно на мощност на взрива на голяма водородна бомба.

Взривът, който ще избухне след падането на Апофис, се очаква да бъде с мощност около петстотин и шест мегатона. Астероидът Апофис най-вероятно ще падне в района на САЩ или на Южна Америка. Има вероятност той да падне и в Русия или в Тихия Океан.

При сблъсъка на астероида в планетата ще бъдат сринати цели градове и дори държави. Взривът ще предизвика образуването на цунами. Смята се, че Великият потоп, описан в Библията, е бил предизвикан от взрив след сблъсък на астероид с планетата.

Смята се, че легендарната Атлантида е потънала заради падане на астероид във водите на Атлантическия океан през 8498 година преди новата ера. Гибелта на Атлантида била ускорена от смяната на магнитните полюси на планетата, което било следствие от удара на астероида.

Специалистите смятат, че няма повод за паника, тъй като вероятността астероидът да удари Земята е 1 към 1 000 000. Но ако все пак астероидът ни удари, оста на планетата ще се измести и денонощието вече няма да е двадесет и четири часа.

При удара на астероид в Земята отново ще се сменят магнитните й полюси. Това може да доведе до унищожаване на атмосферата.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати