Ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Снимки на домашни любимци подобряват работоспособността

Снимки на домашни любимци подобряват работоспособността

Оказва се, че домашните любимци предизвикват положителни емоции не само у дома, а и на работното място. Учени са решили да си направят интересно изследване, за да разберат как всъщност домашните ни животни успяват да ни повлияят и в работна среда.

Според това изследване работоспособността на хората, които наблюдават мънички котенца и кученца се покачва, тоест домашните любимци успяват да ни концентрират и да ни повлияят в положителна насока. Освен че възложената работа е била свършена по-добре, се оказва, че е приключена и за доста по-кратко време от обикновено.

Изследването е направено в японски университет върху три различни групи студенти като на всяка от групите са били раздадени 3 вида снимки. Ето как са били разделени студентите:

- едната група е гледала малки животни, (котки и кучета);

- пред втората група са поставени снимки на пораснали домашни любимци;

- пред последната група от студенти върху снимките е била изобразена храна.

Ето и как са се отразили различните снимки на студентите:

– онези, които са имали пред себе си снимки с храна по никакъв начин не са успели да подобрят работоспособността си;

- групата студенти, които са наблюдавали снимките с пораснали домашни животинчета, са успели да подобрят качеството си на работа с около 5 %;

- последната група студенти, онези с малките кученца и котенца, са започнали да вършат работата си по-добре и доста по-бързо – с цели 10 %.

Подобрена концентрация и висока работоспособност се наблюдава при гледката на пухкавите домашни животинчета, за разлика от гледката на храни, където работата остава със същото темпо. Вероятно, защото такъв вид снимки (с изобразена храна) по-скоро биха разсейвали и провокирали работещите, отколкото да ги обединяват и концентрират да си вършат работата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати