Отровата на мамбата е лековита

Отровна змия

Черната мамба е една от най-отровните змии в Африка. Наричана е „черна” не заради цвета си, а поради факта, че когато разтвори устната си кухина, тя изглежда изцяло черна. Това е само визуална измама, реакция от храните, които консумира черната мамба. Тя е дълга от 2 до 4 метра - втората по дължина отровна змия след кралската кобра.

Въпреки че отровата и не е най-силната, тежкият и агресивен, на моменти изключително нервен характер, води до много смъртни случаи. Черната мамба не ловува, а дебне. Всичко изброено досега я слага в топ листата на най-опасно-смъртоносните змии на планетата.

При разработката на нови аналгетици, френски учени установили много интересен факт. От извлечена проба от отровата на черната мамба и нейното изследване става ясно, че тя е с много силно болкоуспокояващо действие, с пъти по-силно от това на морфина. Наричат го мамбалгин. Също така при нея отрицателните ефекти са в пъти по-малко - не води до зависимост и проблеми с дишането.

В състава и се откриват два протеина, имащи аналгетични свойства. Изследвания показват, че точно тези протеини не са токсични, а точно обратното - въздействат благоприятно върху центъра на болката и нервната система.

Това откритие е много странно за учените и те самите не могат да си обяснят защо в отровата на змията има протеини. И защо точно в тази на хищник, който използва невротоксини за умъртвяване на жертвите си.

Опитни мишки

Досега са направени множество изследвания върху мишки с новото болкоуспокояващо, тъй като при тях има сходство с болката при хората.

Резултатите са доста добри. Изследвани са и човешки клетки и това, как ще въздейства мамбалгина върху тях. Учените са много обнадеждени и смятат, че ако подобен род продукти влезе в употреба, ще навлезем в нов етап при производството на аналгетиците, както и на лекарствата като цяло.

Това е един добър пример как дори изглеждащите като "лоши" неща в природата, всъщност са полезни за нас.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати