Какво не трябва да правим при интервю за работа

Интервю за Работа

Никога не можеш да направиш първо впечатление втори път, затова отивайки на интервю за работа, вие трябва да сте уверени в себе си, но не прекалено. Трябва да знаете нещо за мястото, където отивате и длъжността, която искате да заемате, не бива да си притеснявате или поне не прекалено.

Има няколко стъпки, които ще ви направят най-добрия кандидат за дадена позиция. Трябва да се чувствате добре и да сте подготвени, но има и няколко грешки, които често се допускат и правят шансовете ви за работното място не просто малки, а дори нищожни. Да разгледаме кои са най-честите грешки при интервю за работа и как да внимаваме, за да не ги допуснем.

1. Ходете сами на подобни места – не си взимайте компания или подкрепление. Вашите бъдещи работодатели могат да решат, че това посещение на това място е някак между другото и веднага след него имате среща с приятел – тоест имате работа и сте дошли на интервюто просто, за да видите какво е.

Работа

2. Без дъвки – дъвченето на такова сериозно място ще ви накара да изглеждате невъзпитани. Ако се притеснявате и имате нужда от свежото усещане в устата си, по-добре смучете бонбон, но не го „разхождайте” докато общувате с интервюиращия.

Интервю

3. Не говорете за лични проблеми, за малко пари, за много задължения – ако кажете на вашия работодател, че имате лични проблеми, а той иска да ви плаща малко пари за многото ви бъдещи задължения – ръкувайте се с човека и не очаквайте да ви се обадят повече. Бъдете изчерпателни, когато ви попитат, но недейте да фамилиарничите и да се оправдавате, внимавайте също да не бъдете прекалено многословни.

4. Лошият EX-работодател – не говорете лошо неща за предишните си началници. Сдържайте се от коментари и ако ви предизвикат с въпрос за бивш шеф, отговорете кратко и ясно, без това да включва обида към него или да показва ваши лоши черти.

5. „Вие сте много приятен, надявам се да работим заедно” = „Подмазвам се, вземи ме на работа” – не познавате нито човека, нито ситуацията. Вярно е, че има хора с власт, които обичат да им се подмазват, но не го правете особено на първо интервю.

6. „Аз говоря 7 езика, но не и в момента” – лъжата е нещо, което може лесно да бъде разбрано. Избягвайте да го правите, пишете в автобиографията си реални факти, умения и знания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ава
ава
28.02.2014 11:48
Не съм съвсем съгласна с 5. Естествено, че няма да кажеш на интервюиращия, че е много приятен човек, но е хубаво да кажеш, че искаш да работиш за тях, ако са голяма и известна фирма. При кандидатстване на работа в чужбина много пъти освен CV и мотивационно писмо трябва да попълниш и въпросник с въпроси като: "Защо избрахте тази професия? Какво искате да постигнете? Защо избрахте нашата фирма и с какво можем да допринесем за развитието ви?" Тоест искат да разберат, че не си кандидатствал на 300 места и ти е все тая къде работиш (не че това не е вярно), а да покажеш интерес към тях, към фирмата, за която искаш да работиш, към дейността й и съответно твойте задължения и как се вписваш ти при тях. Това автоматично значи, че ти си бил селективен при избора на фирми, на които да изпратиш СВ и тоест е нормално да кажеш - бих искал да работя с вас, защото... - показва мотивация, хъс, подготвеност :)
1
0
Пламен
Пламен
21.02.2014 12:22
Ходил съм на много интервюта.От моя личен опит ще кажа,че повечето обяви за работа са фалшиви и не се разочаровайте ,когато не ви се обадят.Това са само едни проучвания за нагласите на трудовия пазар.Има фирми които плащат на социологически агенции за да разберат тези неща.Например често ми се е случвало ,интервюиращия да се интересува повече от личния ми живот и от това каква заплата очаквам ,отколкото професионалните ми качества например.Повечето работодатели ви канят на среща в местния клон или офис,а тия гадове дето само ви губят времето и средствата в някое кафе или лоби бара на някой хотел.Всяко явяване на интервю струва време и пари за да се придвижите до мястото.Моят съвет е ако сте безработни да не правите такива разходи и добре да проучвате нещата.Не се хващайте като удавници за сламка.
9
0
Радева
Радева
08.02.2014 00:24
7. Бъдете подходящо облечени, в зависимост от това за каква позиция кандидатствате. Не носете много бижута, обеци и дрънкулки.
8. Задавайте въпроси, чак когато Ви дадат думата. Не прекъсвайте интервюиращия.
11
0