ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как празнуват Коледа в Германия

Как празнуват Коледа в Германия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1512
Как празнуват Коледа в Германия

В Германия коледната подготовка започва още преди първи декември. Тогава, германците си отделят една вечер, за да направят кекс и сладкиши, да украсят домовете си с много мигащи светлини, да подготвят подаръците и типичните за тях коледни кукли от плодове. Коледното дръвче в Германия е украсено с изпечени сладки във формата на елха. Някои къщи дори имат повече от едно коледно дръвче.

Освен него, украсяват и със зелен коледен венец с четири свещи. Всяка Неделя се запалва по една свещ, докато стигне и до четвъртата, която се пали в навечерието на Коледа.

Децата получават подаръци, доставени от крилато, русокосо дете, наречено Christmaskind. Той е облечен в бяло, носещ златна корона на главата си. Намира писмата им оставени на прозореца, поръсени със захар, за да блестят. Децата никога не го виждат лично. Родителите им казват, че няма да получат подаръци, ако са любопитни.

На 5 Декември преди Никулден, се оставят ботушите навън с надеждата, на следващия ден да има подарък за послушните. Непослушните получават пръчка в ботуша.

Освен Christmaskind, подаръци се получават и от Christmas Man, който е като Дядо Коледа. Дните до Коледа се отброяват с коледен календар, който е най - често правоъгълен и всяка дата е прозорец. 24 прозореца водят до Коледа, при отваряне на прозорец се открива коледна история, поема или снимка.

В навечерието на Коледа трапеза е доста разточителна, включва малко прасенце, наденички, салата от макарони, сладка канела. През всички коледни дни се сервират възхитителни ястия, като печена гъска, дълги питки хляб с орехи и стафиди, пуйка и глава от глиган.

Традициите преди са били такива, че глигана се сервирал по празници, в чест на германския Бог Фрей, който покровителствал животните. Тъй като е по трудно да се намери и сготви глиган, в днешно време, той най-често е заместен от прасето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
525
410
315
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (21)

Изпрати
Marina
Marina
25.12.2015 12:45
ne se kazvat christmaskind i christmas man, tezi imena sa nqkakvi angliiski izmishljotini. imenata sa Christkind(mladiqt Hristos) i Weihnachtsmann (dqdo Koleda)
10
1
плами
плами
19.12.2014 11:09
Много ми помогна за училище
8
1
Не ти пука за моето име
Не ти пука за моето име
15.12.2014 11:11
Това много ми помогна за училище. Хем докато пишех (за училище ми трябваше) ми беше много интересно как си прекарват на Коледа германците. Забелязах , че тяхната Коледа е много хубава. Но и ние си прекарваме добре. :) Наистина много ми хареса:)
10
4
Анелия
Анелия
14.12.2014 16:44
Прочетох още няколко статии за празнуващите в Германия и установих, че е много вълнуващо наистина, с много сладки изненади и коледна атмосфера. Но Коледа не се крие в подаръците, а в това да сме заедно. Те - с техните си традиции, ние - с нашите. Но сме обединени от една обща цел - да бъдем благословени от Бог! Весели празници на всички!
6
2
вени
вени
07.12.2014 12:47
Много добре е разказано и ми помогна за една преззеннтация в уилище
11
2
Magi
Magi
15.12.2014 11:16
Вени? Аз съм Маги ако ме знаеш :D:D
2
3
виктория
виктория
07.12.2014 08:43
Просто исках да науча малко информация. Тук е добре разказано.
4
6