ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Ела с мен в Мармарис

Ела с мен в Мармарис

Мармарис

Мармарис е пристанищен град по средиземноморското крайбрежие на Турция. Разположен е на мястото, на което се срещат лазурното Егейско море и тюркоазено-синьото Средиземно море.

Космополитният чар на Мармарис, който допреди 20-тина години е бил просто рибарско селище, днес ще изненада всеки с предлагания избор на настаняване и предлаганите тук забавления и атракции. Мармарис е провъзгласен за турската ривиера.

Този град се е развил в един от най-големите и заети турски курорти, в които английската рече е често срещано явление. Неговото пристанище ежедневно посреща луксозни круизни лайнери, чиито пасажери жадуват да се насладят на невероятните атракции или да посетят археологическите забележителности.

Няма данни кога точно е възникнал Мармарис, но се знае, че някъде около 6 в.пр.Хр. той се е казвал Фискос. Според историците 3000 години пр. Хр. в Мармарис е съществувал замък, който след инвазията на Александър Велики е разрушен.

Тогава мястото било населявано от около 600 души, които били избити, а къщите им изгорени. По-късно войската на Александър Велики разбира за направената си грешка, тъй като става ясно, че Мармарис има важно стратегическо положение. Изграждат се наново някои постройки и конюшни, които да служат на войската.

Град Мармарис

В средата на 15в. Османската империя става мощна сила. Султан Мехмед Втори завладява и обединява кралствата в Андола, противопоставяйки се на рицарите кръстоносци, които вече били окупирали града и близките острови Додеканези. В течение на дълги години двете страни се сражавали, но накрая рицарите били отблъснати.

Сюлейман Велики, който наследил Султан Мехмед Втори, построява нов замък в Мармарис, който се явява база на османската армия по време на опитите си да завладее Родос.

През 1979 година замъкът е реставриран и благодарение на Министерството на културата, крепостта е превърната в музей. В реставрираният замък има в момента седем галерии, като най-голямата от тях служи за изложбена зала.

Мармарис, Турция

Днес популацията на Мармарис е около 30 000 жители, но в летните месеци тя достига до 300-400 хиляди.

Най-добрият сезон за почивка тук е късната пролет или ранната есен. Това се дължи на средиземноморския климат, който се характеризира с горещо лято и мека зима.

Мармарис е известен като една от най-популярните водни локации. Тук има възможност за много водни спортове, като ветроходство и гмуркане. Градът разполага с 3 аквапарка и няколко яхтклуба.

Забележителности в и около Мармарис

- Крепостта на Мармарис, която днес е превърната в музей, излагащ старинни предмети и оръжия;

- Хамамът, който се намира зад джамията на пазара. Това е обществена турска баня, в която жените се къпят отделно от мъжете;

- Остров Седир (Островът на Клеопатра), на който има уникален по рода си златист пясък, за който навремето се смятало, че е докаран от Марк Антоний за медения му месец с Клеопатра;

- Остров Дженнет, който всъщност е полуостров, е известен със своята пещера, до която може да се стигне само откъм морето.

- Остров Родос, който е гръцки и който се намира само на един час път с ферибот Ви дава възможността да сте горди, че за един час сте посетили две различни държави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати