Коледни обичаи в Германия

Коледен щолен

Коледната нощ в Германия се очаква с голямо нетърпение. При настъпването на Бъдни вечер и Коледа всички взаимно се поздравяват за празника, а след като е минал 25 декември до края на годината, пожеланието се превръща в нещо което на български звучи като – леко плъзгане в новата година.

Имат прекрасни традиции, които по-голямата част от германците изпълняват и до днес. Там Коледа е наистина много специален и важен ден. Преди обаче да дойде Коледа, в Германия окичват венец на вратата – случва се при настъпването на коледните пости. Друг символ на постите преди Коледа е венец с четири свещи, който най-често се слага на масата или се окачва над камината. Тези четири свещи се палят последователно – всяка неделя до настъпването на големия празник.

В по-голямата част от Германия се правят коледни базари, в които можете да намерите всякакви лакомства, специалитети свързани с празника, бижута, дребни подаръчета и др. Ако обичате Коледа трябва да видите как я посрещат в Германия – влагат толкова много енергия и желание и това си личи с всяка малка украса, която можете да срещнете по пътя си.

Ако се чудите откъде идва традиционното украсяване на елхата – отговорът е от Германия. За първи път през 80 те години на XIX век майстори стъклари са открили че могат да произвеждат играчки от стъкло – топки, камбанки и др.

Ябълки с вино

Друга традиционна вече за нас коледна песен „Тиха нощ, свята нощ” бележи своето начало именно в Германия. През далечната 1818 г. тази песен е измислена и композирана от свещеник от малък град до Залцбург.

На 24 декември всички германски офиси затварят врати още по обяд. Вечерята е по-рано – както е при нас. Това, което похапват на Бъдни вечер в Германия е супа от грах. И те като нас не сервират месо на този ден.

В коледния ден се похапва вкусна печена патица със стафиди и сливи, както и картофена салата с колбас. За десерт се поднасят някой от популярните по цял свят германски рецептищолен, кейове със стафиди, различни видове дребни сладки.

След като похапнат от ястията, семействата се преместват във всекидневната и започват да си раздават подаръците и да пеят хубави коледни песни. На това му се казва коледен дух.

Рейтинг

5 9
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
стелияна
стелияна
23.12.2013 02:04
Аз живея в германия,всичко си похапват на коледа и прасенце си пекът,20% от немците постят
4
0
Аз
Аз
08.12.2013 10:50
Пълни глупост,че на 24 декември не ядат месо,напротив,хапват си традиционните пържени вурстчета(наденички)с кисело зеле и семели.Хайде сега една обиколка из коледна Германия и после да пишем пак.
1
2