ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Защо момичетата налитат на сладко

Защо момичетата налитат на сладко

Сладки неща

За повечето момичета сладките неща са неустоимите изкушения, които, колкото и да се опитваме да избегнем, е неизбежно. А честото отдаване на сладките неща не помага за извайването на мечтаната стройна фигура.

Всъщност, мъжете също обичат сладко, но като че ли в пъти по-малко от жените, които направо са луди по него. Обяснението на този феномен се крие в зависимостта от еволюционните фактори.

Някои учени предполагат, че развитото предпочитание към сладките неща се дължи на тяхната висока калоричност и следователно, набавянето на много енергия от тях. Това може да е било от полза в миналото, тъй като хората са работили главно физически труд, но в днешното заседнало ежедневие тази тенденция е нездравословна.

Налитане на сладко

Всяко момиче е изпитвало „измамната любов”, която сладките изкушения предоставят. Те често утешават, ободряват и развеселяват. Никой не може да отрече приноса им при подобряване на настроението. Шоколадът например предизвиква някакъв вид химическа възбуда, тъй като повишава нивата на серотонина и ендорфина в мозъка.

По този начин кара консуматора му да се чувства спокоен и щастлив. Други вещества, съдържащи се в него пък, стимулират емоционалната възбуда в мозъка, създавайки усещане, подобно на влюбване.

Консумацията на сладките неща временно повишава нивото на кръвната захар и предизвиква чувство на задоволство. При това положение обаче, тялото уведомява мозъка, че не го е снабдило с всички необходими хранителни вещества.

Гладът се увеличава и ако продължим да ядем сладко, процесът се повтаря, отново и отново, като колебанията между състоянията на глад и засищане ще се редуват.

Шоколад

В днешни дни консумацията на сладки неща, особено от подрастващите момиче е нараснала значително, спрямо миналия век. Това се обяснява от тенденцията все по-малки момичета да изпитват непреодолими душевни терзания, а и хранителната индустрия "ни помага" с огромния набор от сладки изкушения.

Жените не случайно са определени като нежния пол, а случващото се около тях е способно да предизвика различни кризи, чието решение да намират в шоколада. Момичетата и жените ядат шоколад, защото са много по-емоционални от мъжете.

Трябва да се има в предвид обаче, че консумацията на сладки неща, в прекомерни дози, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като безплодие, урогенитална кандидоза (млечница), рак на червата, нарушения на мозъчната активност и т.н.

В любовта към сладкото няма нищо лошо, стига да не се прекалява. Едно блокче шоколад на ден може да ви донесе нужното настроение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати