Разходка из Гран Плас в Брюксел

Гран Плас в Брюксел

Гран Плас (Grand-Placе) е известният със своята уникалност централен площад на Брюксел, столицата на Белгия. Той влиза в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1998 г.

Брюксел е популярен и като Столицата на Европа, тъй като е седалище на някои от най-популярните международни организации: Европейската комисия, НАТО, Съвета на Европа и Европейския парламент.

Гран Плас се характеризира с готически и барокови фасади, както и със сгради в стил Луи 14-ти, които го нареждат сред най-важните туристически обекти в столицата на Белгия. Той е и добър изходен пункт за разглеждане на останалите забележителности в града.

Брюксел е разделен на Долен и Горен град. В Долния град, в който се намира и централният площад, са разположени повечето архитектурни шедьоври и исторически забележителности, а Горният град е мястото с бурен нощен живот, всякакви луксозни и обикновени магазини и заведения.

Площад Гран Плас възниква като търговски пазар през 11 в. Местните жители са го наричали Долният пазар. Причина за създаването и развитието му през годините е фактът, че се е намирал на ключово място, през което е минавал пътя на търговците за Рейнска област и графство Фландрия.

През 13 в. са построени 3 базара, които са предлагали хляб, дрехи и месо, а през 14 в. се създава един голям покрит пазар, предназначен за продажба на дрехи.

Днешната Община на Брюксел, която е една от ключовите сгради на площада, е построена последователно през периода 1401-1455 г. Пред нея се издига статуя на архангел Михаил. Тя е висока 3-метра и е също туристически обект. Днес в нейният двор има метална плоча, показваща къде точно се намира центъра на Брюксел.

Къщата на краля, в която всъщност никога не е живял крал, е построена през 1504-1536 г. Тя е наричана и Хлебната къща, тъй като е изградена на мястото на старовремските постройки за продажба на хляб.

По време на 9-годишната война през 1695 г. площад Гран Плас попада под обстрел и е опожарен. Освен Общината и шепа сгради, всичко е сринато до основи.

В самия край на 17 в. осъзнавайки значимостта на този площад с неговата уникална фасада и многогодишна история, местното население се заема да го изгради наново. След възстановяване на старите постройки и реставриране на няколко, които са се запазили, площад Гран Плас изпъква със своето величие и със своя смесен стил, обединяващ готиката, барока и стила на Луи 14-ти.

Гран Плас

В края на 18 в. френски революционери успяват да опустошат града и площада му, но през 19 в. той заблестява отново с целия си разкош. Използвал се е като търговски пазар до 1959 г.

Днес площад Гран Плас е център на градския живот, тук много младежи си организират срещи, пълно е с ресторанти с местни специалитети, магазини за шоколад, както и с туристи, дошли да се насладят на единственият по рода си Белгийски площад.

Сред забележителностите на Гран Плас са Общината, която е изключително красива сграда в готически стил, Къщата на краля или Хлебната къща и ресторанта "Къщата на лебеда", в който има оригинални картини на Арчимболдо. В близост до площада се намира и символът на Брюксел - статуята на пишкащото момче.

През лятото на Гран Плас се провежда светлинно-музикално шоу с прожекции върху сградата на Общината. Смята се, че който желае да се върне пак в града и неговия невероятен площад, трябва да отиде до Свети Никола и да го погали в определена последователност на движенията.

Може би най-подходящият месец за посещаване на Гран Плас е през август, когато в продължение на пет дни се провежда пазарът на цветята. Той винаги е тематично подреден и милиони цветя се постилат, придавайки форма на цветен килим. Провежда се през две години.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати