ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Страх от обвързване - как да го преодолеем?

Страх от обвързване - как да го преодолеем?

Двойка

Страхът от обвързване е по-често срещан при силния пол. Жените по-лесно и с много повече желание предприемат сериозна стъпка на обвързване, а при мъжете (или поне част от тях), това винаги се случва с мисълта „ами ако”.

Всъщност страх от обвързване е истински сериозен проблем. Защото постепенно той вече не е просто някакво опасение мъжът да не се впусне в сериозни отношения твърде рано, прибързано и необмислено, този страх става начин на живот. Естествено това изключително много пречи на личния живот на човека.

Всяка връзка, която има завършва по един и същи начин и то в съвсем ранен етап, защото страхът е по-силен. Да се запитаме от какво всъщност се страхуват? Едва ли е от любовта и загрижеността, която усещат върху себе си. Страхът е по скоро заради факта, че свободата изчезва.

Липсата на усещането да са свободни е главната причина да бягат от обвързване. Разбира се, други фактори също влияят на този страх – един от тях е, че всъщност изграждането на една връзка не е никак лесно и любовта често не е достатъчна за успешни отношения. С други думи това е страха да не останат сами въпреки, че са се отдали във връзката си напълно.

Взаимоотношения

Но каквато и да е причината, този страх трябва да бъде преодолян, за да може всеки да изживее живота си пълноценно. Много книги има написани по въпроса как да изградим връзка с човека до себе си, истинска пълноценна и дълбока. Обща формула няма. Има обаче няколко прости начина, по които можем да се ориентираме как да помогнем ако усещаме, че партньора ни изпитва страх от обвързване:

Ако сте се скарали с любимия си и той е сгрешил някъде в поведението си - не натяквайте. Позволете му да разбере, че сте се почувствали наранени, но не му опявайте постоянно колко недорасъл е.

Не го обсебвайте – опитайте се да му дадете възможност да бъде сам и въпреки това да сте до него. Постоянното ви присъствие няма да му помогне. Ако иска да излезе с приятели – нека си излезе. Нека да усети, че нищо не е по-различно от преди, че свободата отново я има, просто сега е с малко по-различен смисъл.

Страх от обвързване - как да го преодолеем?

Не приемайте, че неговото желание да бъде сам означава край на връзката – покажете на любимия човек, че може да разполага с времето си, както намери за добре.

Не го притискайте и не избързвайте – ако сте влюбени в човек, който се страхува от това да е обвързан трябва да се съобразите с него и неговите правила. Малко по малко му показвайте, колко важен е за вас, но без да изисквате веднага същото – дайте му време да свикне с мисълта за това.

Ако започне да се отдръпва от вас – реагирайте аналогично. Ако започнете да звъните постоянно и да търсите начин да му угодите, нещата ще станат по-зле. Покажете му, че желанието за една връзка трябва да е двустранно.

Ако вие сте този, който изпитва страх помислете добре дали всичко, което сте изградили в и живота си – работа, приятели, име в обществото и др, са „сигурни” неща. Може ли някой да ви обещае, че нещо ще е завинаги? Не, но сте предприели тези стъпки, въпреки че са ви коствали много.

В любовта е същото – правиш всичко, което зависи от теб, за да се получи и ако не стане, ставаш и продължаваш. Нима ако нещо непредвидено се случи в работата ви, вие ще се откажете? Говорете с човека до себе си, дайте му да разбере, че се страхувате и правете малки крачки, за да изградите пълноценна връзка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати