ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Развенчаха мита за биреното коремче

Развенчаха мита за биреното коремче

Развенчаха мита за биреното коремче

Добра новина за всички любители на бирата беше публикувана не отдавна в доклада „Бира и калории - научен преглед“ изготвен от д-р Катрин О`Съливън. В него са развенчани най-широкоразпространените митове за тази пенлива напитка.

Според данните от посочения доклад бирата е богата на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри. Редовното умерено консумиране на бира може да намали риска от развитие на остеопороза, диабет или дори инфаркт. И в никакъв случай няма да доведе до затлъстяване.

„За съжаление, за бирата има погрешно изградена представа, че е съдържа много калории и консумацията и води до затлъстяване“, споделя авторката на откритието д-р Съливан, „това просто не е честно. Ако замените две чаши червено вино дневно с две бутилки светла бира, калориите които ще изконсумирате за една година ще бъдат с 58 240 по-малко.“

Развенчаха мита за биреното коремче

Факт е, че повишената консумация на алкохол е пряко свързана с увеличената смъртност и заболеваемост на населението, но умерената консумация на бира може дори да донесе ползи за здравето. Дори и да сте на диета не е задължително да се отказвате от нея – според експертите изготвили научния доклад 100 мг. бира съдържат по-малко калории от чаша вино, концентрати и дори портокалов сок.

Разбира се, прекомерната консумация на бира може да доведе до натрупване на нежелани килограми. Но това в пълна сила важи и за прекомерната употреба на вино или концентрати. Повече от половината от участниците в проучването не знаят дори и приблизително колко калории съдържат бирата и другите спиртни напитки, а 74% от представителките на нежния пол силно са ги надценили.

Резултатите от проучването на британските учени потвърждават тези, от изследването на професор Арне Астръп, от Университета в Копенхаген, Дания, според които няма никакви научни доказателства, че консумацията на бира води до т.нар. „бирено коремче“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати