Как да се отървем от досадните гости

Гонене на гости

"Гостите носят винаги радост, ако не на идване, то на тръгване! ", гласи една "мила" народна мъдрост. Колкото и да ни е приятна компанията на нашите приятели, все пак не бива да забравяме, че утре е вторник и е работен ден.

Доброто възпитание, което повечето хора са получили, не им позволява просто да отворят вратата и да изритат навън навлеците, които не само не се сещат да си тръгнат, но и вадят предварително подготвена пижама с явното намерение да се възползват от гостоприемството ни и за през нощта.

Ето няколко прости съвета, които ще ви позволят да се отървете от досадниците и да се насладите на спокоен дом:

1.Спрете да се стараете да бъдете добър домакин – гостите не разбират от намеци. Те никога няма да си тръгнат, докато вие със старанието си ги карате да се чувстват уютно. Престанете да предлагате десерти и спрете да сервирате допълнително храна. Ако това не помогне, започнете да вдигате масата и даже да миете чиниите. Разчистването на трапезата може да ги подсети, че „заведението затваря“ и е време всеки да се прибира в собствената си къща.

Миене на чинии

2.Натоварете ги със задължения – както споменахме, гостите ви не разбират от намеци. Тогава пуснете в действие „тежката артилерия“. Попитайте ги най-учтиво дали не биха ви помогнали с миенето на чинии, приспиването на децата, разходката на кучето, изхвърлянето на боклука и т.н. В повечето от случаите и най-големите досадници предпочитат да си тръгнат вместо да свършат някаква работа.

3.Кажете им, че трябва да сте другаде – изведнъж си припомнете, че: "О, не ужас! " - още преди половин час трябваше да сте на годежа на колежката или приятелката и много съжалявате, но просто няма друг начин. Важно правило когато си служите с тази малка лъжа е гостите ви да не познават „хипотетичните“ домакини, които трябва да посетите. Иначе съществува вероятността някои от най-нетактичните ви гости просто да предложат да дойдат с вас.

Болести

4.Внезапно се „разболейте“. - тук възможностите ви са две – едната е да обявите, че най-вероятно става дума за грип, още от сутринта сте се почувствали отпаднали и т.н. Има известен риск точно най-недосетливия ви гостенин да си е сложил противогрипна ваксина. Тогава просто импровизирайте – измислете си супер заразна, супер опасна болест, която трудно се поддава на лечение и се предава дори само с поглед, след което изгледайте многозначително темерута, който се е разположил удобно на фотьойла ви. За по-достоверно кихайте и кашляйте като не си давате особен труд да си слагате ръката пред лицето.

5.Забравете доброто си възпитание – ако всички изброено до тук не помогне, значи сте попаднали на изключително досадни и нетактични гости. Време е да сложите картите на масата и директно да им благодарите за гостуването, въпреки че се е оказало много по-дълго отколкото сте очаквали.

Все още не си тръгват? Отворете вратата и най-учтиво ги помолете да напуснат дома ви. Не се притеснявайте, че може да ги обидите – щом всичко дотук не е наранило чувствата им и това няма да ги трогне.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван
Иван
11.04.2013 20:37
Почни да си каниш умишлено гости всеки ден, и да стоят по няколко часа. Правете същите неща каито и те правят, за да видят, че не е приятно. Така де, с техните камъни по тяхната глава.
0
0
Iva
Iva
10.04.2013 18:54
Живея със съквартирант и делим 50/50 всичко. Да но от година сестра му започнах да се влаци у нас постоянно почти всеки ден и най лошото е че събота и неделя стои по 7-8 часа. Имам два почивни дена в семицата и тогава искам да си ги прекарам в къщи на спокойствие без да се съобразявам с никой. Тя дори започна да си води приятелки у нас, гаджето си , идват готвят ( И Аз плащам тоя ток) мажат и аз после трябнав да им чистя мизериите. Започнахме да купуваме почти всяка седмица по едно кило кафе щото просто вече не стига. Нямат усет за нищо, седят и не си тръгват, вече започнах да се моля да се прибера и да не я виждам. На опитите ми да поговоря с него ми се каза че както той търпи моите гости така и аз неговите трябва да търпя, но моите гости идват 2-3 пъти в месеца за по 1 час, сестра му е всеки ден у нас за по 4-5 през седмицата и 7-9 всяка събота и неделя.
Моля дайте ми съвет.
1
0