ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се отървем от досадните гости

Как да се отървем от досадните гости

Гонене на гости

"Гостите носят винаги радост, ако не на идване, то на тръгване! ", гласи една "мила" народна мъдрост. Колкото и да ни е приятна компанията на нашите приятели, все пак не бива да забравяме, че утре е вторник и е работен ден.

Доброто възпитание, което повечето хора са получили, не им позволява просто да отворят вратата и да изритат навън навлеците, които не само не се сещат да си тръгнат, но и вадят предварително подготвена пижама с явното намерение да се възползват от гостоприемството ни и за през нощта.

Ето няколко прости съвета, които ще ви позволят да се отървете от досадниците и да се насладите на спокоен дом:

1.Спрете да се стараете да бъдете добър домакин – гостите не разбират от намеци. Те никога няма да си тръгнат, докато вие със старанието си ги карате да се чувстват уютно. Престанете да предлагате десерти и спрете да сервирате допълнително храна. Ако това не помогне, започнете да вдигате масата и даже да миете чиниите. Разчистването на трапезата може да ги подсети, че „заведението затваря“ и е време всеки да се прибира в собствената си къща.

Миене на чинии

2.Натоварете ги със задължения – както споменахме, гостите ви не разбират от намеци. Тогава пуснете в действие „тежката артилерия“. Попитайте ги най-учтиво дали не биха ви помогнали с миенето на чинии, приспиването на децата, разходката на кучето, изхвърлянето на боклука и т.н. В повечето от случаите и най-големите досадници предпочитат да си тръгнат вместо да свършат някаква работа.

3.Кажете им, че трябва да сте другаде – изведнъж си припомнете, че: "О, не ужас! " - още преди половин час трябваше да сте на годежа на колежката или приятелката и много съжалявате, но просто няма друг начин. Важно правило когато си служите с тази малка лъжа е гостите ви да не познават „хипотетичните“ домакини, които трябва да посетите. Иначе съществува вероятността някои от най-нетактичните ви гости просто да предложат да дойдат с вас.

Болести

4.Внезапно се „разболейте“. - тук възможностите ви са две – едната е да обявите, че най-вероятно става дума за грип, още от сутринта сте се почувствали отпаднали и т.н. Има известен риск точно най-недосетливия ви гостенин да си е сложил противогрипна ваксина. Тогава просто импровизирайте – измислете си супер заразна, супер опасна болест, която трудно се поддава на лечение и се предава дори само с поглед, след което изгледайте многозначително темерута, който се е разположил удобно на фотьойла ви. За по-достоверно кихайте и кашляйте като не си давате особен труд да си слагате ръката пред лицето.

5.Забравете доброто си възпитание – ако всички изброено до тук не помогне, значи сте попаднали на изключително досадни и нетактични гости. Време е да сложите картите на масата и директно да им благодарите за гостуването, въпреки че се е оказало много по-дълго отколкото сте очаквали.

Все още не си тръгват? Отворете вратата и най-учтиво ги помолете да напуснат дома ви. Не се притеснявайте, че може да ги обидите – щом всичко дотук не е наранило чувствата им и това няма да ги трогне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван
Иван
11.04.2013 20:37
Почни да си каниш умишлено гости всеки ден, и да стоят по няколко часа. Правете същите неща каито и те правят, за да видят, че не е приятно. Така де, с техните камъни по тяхната глава.
0
0
Iva
Iva
10.04.2013 18:54
Живея със съквартирант и делим 50/50 всичко. Да но от година сестра му започнах да се влаци у нас постоянно почти всеки ден и най лошото е че събота и неделя стои по 7-8 часа. Имам два почивни дена в семицата и тогава искам да си ги прекарам в къщи на спокойствие без да се съобразявам с никой. Тя дори започна да си води приятелки у нас, гаджето си , идват готвят ( И Аз плащам тоя ток) мажат и аз после трябнав да им чистя мизериите. Започнахме да купуваме почти всяка седмица по едно кило кафе щото просто вече не стига. Нямат усет за нищо, седят и не си тръгват, вече започнах да се моля да се прибера и да не я виждам. На опитите ми да поговоря с него ми се каза че както той търпи моите гости така и аз неговите трябва да търпя, но моите гости идват 2-3 пъти в месеца за по 1 час, сестра му е всеки ден у нас за по 4-5 през седмицата и 7-9 всяка събота и неделя.
Моля дайте ми съвет.
1
0