Революционно хапче гони скоростно махмурлука

Революционно хапче гони скоростно махмурлука

Всички купонджии могат да си отдъхнат и да вдигнат още един тост за здравето на учените от Масачузетския технологически институт (MIT). Изследователите от MIT са разработили специален коктейл от ензими, които разграждат алкохола в кръвта на пияни опитни мишки.

В основата на откритието е взаимната работа на два допълващи се ензима. Първият ензим – оксидаз, спомага за метаболизиране на поетия алкохол, но за жалост, при действието му в организма се отделя като страничен продукт водороден пероксид. Той може да бъде потенциално токсичен. Това налага включването в коктейла на втория ензим, който спомага за разграждането на водородния пероксид.

Опитите с лабораторни плъхове са показали, че тези, които са били инжектирани с нанокапсули от препарата, са изтрезнели значително по-бързо от гризачите от контролната група.

Според един от авторите на откритието – биомолекулярния инженер и професор по химия- д-р Йънгфенг Лу: “действието на хапчето може да се опише като това все едно да имате милиони чернодробни клетки в стомаха си, които ще ви помогнат да преработите алкохола“. Научното изследване, за жалост, е на много ранен етап и действието на нанокапсулите все още не е изпробвано върху хора.

Надеждите на учените са, че ако изпитанията върху хора бъдат успешни, на пазара ще се появи нов препарат, с помощта на който изтрезняването след дълъг купон ще бъде лесно като детска игра.

Достатъчно ще бъде приемането на едно единствено хапче. Дотогава любителите на питиетата ще трябва да прибягват до други, традиционни и не до там традиционни, методи за борба с махмурлука.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати